Predsjednik RS i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da su Britanci i Amerikanci obezbjedili oko 40 miliona KM za medije i nevladine organizacije posredstvom kojih se mijesaju u izborni proces u BIH.

On je istakao da  Britanci otvoreno podržavaju Mladena Ivanića, naglašavajući da će se on, kada ode u Predsjedništvo BIH zalagati se za ukidanje stranog miješanja u odnose BiH, te za ukidanje Visokog predstavnika i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Postoji niz telefonskih poziva, odražavaju se sastanci po Banjaluci. Zna se sa kim se u Banjaluci sastaje ambasadorka SAD. Uplitanje je i sa 40 britanskih obavještajca, od kojih je pet u Banjaluci koji se bave destabilizacijom ovdje. Znamo sve o tome – rekao je Dodik. Dodao je i da predstavnici pojedinih ambasada sugerišu nekim kandidatima kako da se ponašaju i da moraju ostati u određenom političkom bloku.

Dodik se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je otvorio temu oko uplitanja stranaca u izborni proces, navodeći da vlast u RS odavno na to upozorava.

On je ocijenio i da dijalog stranaca i političkih predstavnika u BIH treba vratiti u okvire standarda, navodeći da će se zalagati za to kada uđe u Predsjedništvo BIH.

Srpskainfo