Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je miješanje stranih ambasada u izbore u BiH evidentno, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te da to znaju svi građani Srpske.

– Stranci ne prestaju da se miješaju. Oni od svojih pulena ovdje traže određene stvari, smatrajući da ćemo ih svi prihvatiti jer su predstavnici neke velike zemlje. Međutim, ja ih ne prihvatam i ne bojim ih se – rekao je Dodik u emisiji Telering.

On je naveo da je vidljivo da su stranci zauzeli navijačku poziciju u BiH, o čemu je predsjednik Srbije govorio i što svi u Srpskoj znaju.

Dodik je rekao da je ambasadoru Velike Britanije u BiH Metjuu Fildu prenio da ambasadori ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari, te da je rukovodstvo Srpske moralo da bude obaviješteno o dolasku 40 britanskih obavještajaca.

– Morate nas obavijestiti o njihovom dolasku kako bismo mi to procijenili, a ne da saznamo od vašeg ministra spoljnih poslova da oni dolaze da se bave, oni će reći, “fer i poštenim izborima”. Bave se izborima, ali fer i poštenim za njih – rekao je on.

Predsjednik Srpske je naglasio da je uvijek štitio Republiku Srpsku, ali da su je drugi, poput bivšeg viskog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, rušili.

– Da nismo stali u odbranu Republike Srpske 2006. godine Srpske više ne bi bilo, ne bi bilo njene policije i mnogih drugih institucija. Sve što sam radio, radio sam da zaštitim Republiku Srpsku. S druge strane sam imao Pedija Ešdauna i druge visoke predstavnike koji su to rušili – istakao je Dodik.

On je rekao da je Ešdaun rušio Dejtonski sporazum, iako je bio zadužen za njegovo provođenje, a ne za mijenjanje.

– Pokušao je da lomi sve što je mogao, ali mene nije slomio. Mislim da je budućnost BiH jedino što je uspješno slomio – smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da bi bivši visoki predstavnik trebalo da odgovara zbog rušenja međunarodnog sporazuma.

– Rušio je Dejtonski sporazum i uspio da ne odgovara jer su ga štitili međunarodni krugovi, a mi bili nedovoljno jaki da pokrenemo to pitanje. On u svojoj knjizi “Mačevi i plugovi” piše da je došao da promijeni Dejtonski sporazum. Samo ta rečenica je dovoljna da ode u zatvor – naveo je Dodik.

On je istakao da se Ešdaun plaši promjene politike i pokretanja pitanja odgovornosti, ali da će se potruditi da pronađe formalne razloge za tužbu protiv bivšeg viskog predstavnika.

Milorad Dodik, gost emisije Telering (Foto: RTRS)

Milorad Dodik, gost emisije Telering (Foto: RTRS)

Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je rekao da ne namjerava intenzivno da ide u Sarajevo, da je ta instutucija locirana u Federaciji BiH, ali da se poslovi mogu obavljati i sa drugog mjesta, na primjer iz Administrativnog centra Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o posjeti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je ta posjeta dogovorena prije godinu i po, kada je začeta ideja o gradnji Srpsko-ruskog centra i hrama u Banjaluci.

– U proputovanju Sarajevom i u dolasku u Banjaluku, sreo se s nekim ljudima koji sada od toga prave politiku. Lavrov, kao vrhunski svjetski diplomata, ne zaslužuje takva “ispiranja” – naglasio je Dodik u Teleringu.

Čitavu emisiju možete pogledati ovdje:

RTRS