Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, rekao je da on nema saznanja, niti dokaze, o uticaju stranaca na izbore i destabilizaciji Republike Srpske.

Pozvao je predsjednika Srpske, Milorada Dodika, da iznese dokaze ako ih ima.

Dodik odgovara – nisam ni očekivao da Ivanić pred javnosti prizna da je saradnik engleske obavještajne službe, ali sam očekivao da će se bar izviniti Srbiji zbog optužbi da se miješa u izbore u BiH.

Navode o dolasku 40 britanskih obavještajaca u BiH i ulaganju 40 miliona maraka u destabilizaciju Srpske, Ivanić je nazvao predizbornom pričom. Dodika je pozvao da mu dostavi podatke o tim obavještajcima, nakon čega će, kaže, preduzeti sve mjere da budu protjerani iz BiH.

Od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, Ivanić takođe očekuje dokaze za izrečene tvrdnje o miješanju stranih ambasada u izbore.

“Zaista nemam dokaze da se iko miješa. Volio bih da neko drugi kaže da ima. Moja svojevremna izjava je bila da niko ne treba da se miješa. Pa ni Srbija. I dalje mislim da niko ne treba da se miješa u naše izbore, pa ni Srbija. Ako se neko u tome nađe, šta ja tu mogu”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Za predsjednika Dodika, Ivanićevo današnje obraćanje medijima očekivano je. Poručio je da Ivanić licemjerno traži dokaze, kako bi na taj način prevario građane u Republici Srpskoj.

“Toliko se trudio da zaštiti svoje mentore iz Velike Britanije, da je danas čak demantovao i samog ministra odbrane te zemlje koji je potvrdio da ta država šalje vojnike, odnosno obavještajce u BiH i da ih šalje zbog izbora. Ivanić se i dalje pravi Englez, po svom starom običaju. Јe li mu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao dokaze da Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH nelegalno prisluškuje rukovodstva Srbije i Republike Srpske, pa šta je tim povodom učinio, i nakon toga još javno lagao da nema dokaze. Zna Ivanić veoma dobro i ko je došao u Republiku Srpsku i zašto je došao i ko je sve iz Saveza za pobjedu uključen u tu operaciju. Iskreno, danas niko nije ni očekivao da Mladen Ivanić izađe pred javnost Republike Srpske i prizna da je saradnik engleske obavještajne službe. Ali smo očekivali da ima bar još malo obraza, da nije sve prodao Britancima, pa će prokometarisati ili se izviniti za lažne optužbe koje je iznio na račun Srbije i predsjednika Vučića o navodnom miješanju u izborni proces u Srpskoj čime je samo natovario dodatni teret i problem našem narodu”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, britanski sekretar za odbranu, Gevin Vilijamson, još u junu najavio je da će ta zemlja poslati 40 vojnih lica u BiH kako bi, navodno, bilo spriječeno rusko miješanje u izbore.

“Te trupe doprinijeće specijalističkom nadzoru i obavještajnoj radnoj grupi, koju čine saveznici EU i NATO i pokrivaće period uoči izbora”, istakao je Vilijamson.

I predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić prije nekoliko dana potvrdio je da ima dokaze o miješanju stranih ambasada u izborni proces u BiH i da će to objaviti nakon izbora.

Kako to djelovanje izgleda ne terenu, zna šef Kluba poslnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Staša Košarac. Tvrdi da stranci, osim što pružaju podršku pojedinim nevladinim organizacijama i opozicionim strankama, pokušavaju da unesu raskol i unutar SNSD-a.

“Dolazili su i do mene, tražili određene ustupke, tražili određene reakcije i određene stavove koji nisu stavovi SNSD-a. Mislim da su došli na zatvorena vrata. Znam da su kontaktirali neke druge, pokušavaju da uđu u SNSD i da stvore nemir u SNSD-u”, naveo je Košarac.

Ivanićevu konferenciju za novinare sramnom je ocijenio i potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić, rekavši da je stavljanje njega i njegove porodice na crnu listu očigledan primjer miješanja stranaca u izborni proces, da bi bila pružena pomoć upravo Mladenu Ivaniću i njegovoj političkoj opciji.

Politički analitičar Rajko Vasić smatra da je cilj Ivanićeve konferencije za novinare bio da sakriva i štiti Britance koji rovare po BiH.

Vasić tvrdi da je BiH poligon mnogih tajnih službi, da je tako nastala i da tako opstaje, a da je Mladen Ivanić najočigledniji dokaz miješanja Engleza u BiH, izbore i političku scenu Republike Srpske.

RTRS