Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da građani na predstojećim izborima mogu birati između konfrontacije i normalnosti, između stagnacije i napretka, te poručio da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno.

– Biću pomalo ironičan kada kažem da se bojim da međunarodna zajednica nije intervenisala dovoljno. Mi smo trebali više insistirati na skeniranju biračkih listića i drugih tehničkim unapređenjima da bismo obezbijedili slobodnije i fer izbore – rekao je Incko za Blic, komentarišući navode pojedinih političara u BiH o miješanju međunarodne zajednice u izbore u BiH.

On je naveo da je riječ o neutemeljenim tvrdnjama, dodajući da međunarodna zajednica želi da bude partner BiH i da joj pomogne da postane funkcionalna i prosperitetna.

– Ali, sa druge strane, ne možemo dozvoliti da neki neodgovorni političari podrivaju sve pozitivno što je zajedno stvoreno nakon rata – rekao je Incko.

On kaže da nema saznanja da bi neke od partija mogle da organizuju proteste građana nakon izbora, i dodao, da ni jedna politička partija nema pravo da blokira provođenje izbornih rezultata jer nije zadovoljna njima.

Incko je pozvao građane BiH da 7. oktobra izađu na izbore i glasaju, da se ne plaše, kako kaže, političkih pritisaka i zastrašivanja, već da se odupru svakom manipulisanju njihovim glasovima.

Kada je riječ o zatvaranju OHR-a, Incko je naveo da to zavisi od “pozitivne procjene političke situacije”, te da će OHR nastaviti da radi sve dok ne budu ispunjeni uslovi za njegovo zatvaranje.

SRNA/RTRS