Šesti gradski mural “Gejm on”, autorski rad slikara Ljubiše Pušca, pobjednik je konkursa za dodjelu ovogodišnje međunarodne nagrade “Paola de Manjinkor” za izbor najboljeg murala u Prijedoru za 2018. godinu, koju je provelo Udruženje likovnih umjetnika.

Godišnja međunarodna nagrada za najbolji mural sastoji se iz plakete i nagradne od 3.000 KM koja je danas uručena autoru.

Mural je oslikan na fasadi zgrade u Ulici akademika Јovana Raškovića.

– Ovaj mural simbolično predstavlja da je ovo grad murala jer je kao takav već mapiran na evropskoj likovnoj sceni – rekao je predsjednik Udruženja Boris Eremić.

On je dodao da je prvi put mural naišao na pozitivne reakcije i kod kritike i publike.

– Naš cilj je da Prijedor postane galerija na otvorenom jer je već čuven kao grad slikara – rekao je Eremić.

Autor murala Ljubiša Pušac izjavio je da je mural bio tehnički zahtjevan.

– Sve je teklo po planu i uz pogodno vrijeme. Mural sam uz pomoć prijatelja, prošlogodišnjeg pobjednika Selvera Begića, oslikao za desetak dana. Ovo je bio jedan izazov za mene i dobro iskustvo za dalji rad – rekao je Pušac.

On je dodao da je lik vodoinstalatera iz video-igrice “Super Mario” glavni junak njegovog pobjedničkog murala, budući da je njegovoj generaciji taj lik ostao u lijepom sjećanju iz djetinjstva.

– Taj lik ima kultni status i veliki broj poklonika i to je svima nama u to vrijeme bio bjeg od stvarnosti, a sada ga prepoznaju sve generacije – rekao je Pušac, koji je i akademski slikar i profesor likovne kulture u Omarskoj i Banjaluci.

Svečanosti završetka radova na oslikavanju murala prisustvovao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je izrazio zadovoljstvo što su, osim umjetnika, i građani i poslovni ljudi Prijedora prihvatili ideju murala kao načina uređenja gradskih fasada.

– Prijedor je s pravom već ponio naziv grad murala, a ovaj na ulasku u grad pokazuje da je to i opravdano i ponosni smo što je ova aktivnost rezultat zajedničkog rada sa prijateljima iz Trenta – izjavio je Đaković.

Predsjednik Udruženja “Program” Prijedor iz Trenta Dario Pedroti izjavio je novinarima da je ovaj događaj dokaz kontinuiteta aktivnosti koju su prihvatili građani Prijedora.

– Ovaj događaj pokazuje da smo ostavili trajni pečat u ovom gradu i da realizujemo aktivnosti koje su vidljive i koje doprinose izgradnji trajnog mira i saradnje naša dva grada i angažmana umjetnika i građana – rekao je Pedroti.

Prijedor već krase murali “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opre Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim Tim” iz Beograda, te “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke.

RTRS