Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su prije podne u neposrednoj blizini brane i vještačkog jezera Gazivode.

Pripadnici ROSU nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke, prenosi Tanjug.

Pripadnici ROSU su ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Kako navodi Kurir, specijalci su izveli iznenadni napad na sjever Kosova i hapsili Srbe koji nisu izvršili nikakva krivična djela. Istovremeno su zauzeli i sa kopna i sa jezera objekat za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni krst, a koji je nedavno posjetio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Specijalci su zauzeli i vještačko jezero i hidrocentralu Gazivode.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca.

U međuvremenu je stigla i izjava potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je rekao: “Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično djelo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mjere koje država bude naložila”.

Vučić: Vojska u najvišem stanju borbene gotovosti!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.
Naredba je prenijeta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi “napad albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova i Metohije”.

Đurić: Zauzeli Gazivode da bi Tači mogao da se slika i voza u čamcu

Predsjednik Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je akcija ROSU na jezeru Gazivode sprovedena kako bi kosovski predsjednik Hašim Tači mogao da se slobodno slika i voza u čamcu.

– Zbog toga su morali da uhapse sve Srbe koji se tamo nalaze – rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Istakao je da je upad suprotan svim međunarodnim dogovorima i rezolucijama i da jedinice ROSU nemaju pravo da se pojavljuju na sjeveru Kosova.

– Ovo se desilo naočigled čitave međunarodne zajednice i svi koje smo zvali i obavijestili šta se desilo, ćutali su. Nema odgovora ni iz EU ni iz NATO – napomenuo je Đurić.

Naglašava da je Srbija upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati agresiju na Srbe na sjeveru Kosova, niti bilo kakav oblik nasilja prema njima.

– Predsjednik Vučić je upoznao i upozorio međunarodne predstavnike da ovakva vrsta ponašanja nije prihvatljiva i da Srbija u skladu sa Rezolucijom 1244 namjerava da štiti svoj narod – poručuje Đurić.

On je dodao da je Vučić u ovom trenutku na posebnoj lokaciji na sastanku sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima.

KFOR nema informaciju o upadu ROSU

KFOR nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sjever Kosova, rekao je portparol ove misije Vinćenco Graso.

Kaže da je u toku provjera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno za Srnu, da je akcija sprovodene po nalogu komande KPS-a iz Prištine i da će više detalja biti naknadno saopšteno.

Agencije