Beograd, 29. septembra 2018. - Predsednik Srbije Aeksandar Vucic na konferenciji za novinare povodom upada kosovske specijalne jedinice Rosu u podrucje hidroelektrane Gazivode. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Po treći put od 26. marta na apsolutno neprimjeren način ugrožen je mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim dijelom međunarodne organizacije, da satanizuju Srbije, rekao je večeras u vanrednom obraćanju javnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

To su, istakao je, učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Biselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i, još gore, da imaju podršku prije svega svojih zapadnih saveznika.

U operaciji je ucestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cijevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvoro držali kao taoce.

Foto: Tanjug/AP

– Oni nemaju šta da traže na sjeveru Kosova sa dugim cijevima – rekao je Vučić. Predsednik Srbije pitao je šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.

– Naoružani Albanci na sjeveru Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice – rekao je Vučić.

– Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavijestio – rekao je srpski predsjednik.

Rekao je da je današnjim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata.

Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obaviješteni o toj vojnoj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci, a koji nisu imali veze s kosovskom policijom sjever, niti sa regionalnom komandom koju inače vodi Srbin.

Takođe, dogovoreno je da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionanolsti nije obaviješten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244 , na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici.

I , konačno, pogažen je sporazum vojnotehnički i to u vise tačaka, posebno u dijelu koji se odnosi na ulogu Kfora, rekao je Vučić.

Pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

– Molim ih, nemam prava da zahtjevam, da to učine i da i ubuduće uvijek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno – rekao je večeras Vučić.

Rekao je da ne zovem Srbe da ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde naroda.

-Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga – rekao je predsjednik Srbije.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u Njujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

Tanjug