Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Solunu liturgiji i parastosu koji su, povodom obilježavanja 100. godišnjice proboja Solunskog fronta, služili patrijarh srpski Irinej i vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Odavanju počasti poginulim srpskim borcima koji su sahranjeni na vojničkom groblju na Zejtinliku prisustvovali su mitropolit neapoljsko-stavropoljski Varnava i drugi crkveni velikodostojici, zvaničnici Republike Srbije i Grčke, te predstvanici ustanova, boračkih i drugih organizacija iz regiona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Premijerka Srpske je istakla da je proboj Solunskog fronta jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije, te da je ova bitka simbol velike požrtvovanosti srpskog naroda koja će zauvijek ostati upisana u istoriji čovječanstva.

Izražavajući zahvalnost mitropolitu neapoljsko-stavropoljskom Varnavi i guverneru Centralne Makedonije Apostolosu Cicikostasu na podršci i organizaciji pomena na vojničkom groblju na Zejtinliku, Cvijanovićeva je istakla da zajedno sa bratskim grčkim narodom, treba da se podsjetimo hrabrosti, snage i vjere srpskih junaka koji su svom narodu donijeli slobodu i, zajedno sa savezničkim vojnicima, izvojevali veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva je sinoć u Kulturnom centru zapadnog Soluna prisustvovala prijemu, otvaranju izložbe i koncertu povodom obilježavanja 100 godina proboja Solunskog fronta.

RTRS