Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je srpsko vojničko groblje Zejtinlik zajedno sa sa patrijarhom srpskim Irinejom i vaseljenskim Vartolomej.

Dočekao ih je čuvar srpskog vojničkog groblja Đorđe Mihajlović.

Odavanju počasti poginulim srpskim borcima koji su sahranjeni na vojničkom groblju na Zejtinliku prisustvovali su mitropolit neapoljsko-stavropoljski Varnava i drugi crkveni velikodostojici, zvaničnici Republike Srbije i Grčke, te predstvanici ustanova, boračkih i drugih organizacija iz regiona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Thumbnail

Prethodno je služen pomen stradalim srpskim vojnicima u proboju Solunskog fronta.

Cvijanovićeva je ocijenila da je proboj Solunskog fronta jedan od najslavnijih trenutaka srpske istorije, te da je ova bitka simbol velike požrtvovanosti srpskog naroda koja će zauvijek ostati upisana u istoriji čovječanstva.

Ona se zahvalila mitropolitu Varnavi i guverneru Centralne Makedonije Apostolosu Cicikostasu na podršci i organizaciji pomena na vojničkom groblju na Zejtinlik, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

“Zajedno sa bratskim grčkim narodom podsjetimo na hrabrost, snagu i vjeru srpskih junaka koji su svom narodu donijeli slobodu i, zajedno sa savezničkim vojnicima, izvojevali veliku pobjedu u Prvom svjetskom ratu”, rekla je Cvijanovićeva.

ATV