Analitičar Stevica Deđanski ocjenjuje da je propali referendum u Makedoniji pokazao da, bez obzira na pritiske, narod cijeni svoju nezavisnost, naciju i daje posljednju riječ, što je poruka svima u regionu koji bi htjeli da urade slično.

Deđanski ističe da je činjenica da je politika makedonskog premijera Zorana Zaeva izgubila podršku u narodu, koji daje posljednju riječ, bez obzira na pritisak, novac, posjete zapadnih moćnika.

“Ko se ne bude ponašao u skladu sa tim, imaće problem sa sopstvenim narodom. Ovo je vrlo dobra poruka svim liderima u regionu”, rekao je Srni Deđanski, koji je predsjednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje.

On smatra da neće biti nasilnog pokušaja uvlačenja Makedonije u NATO, ali da će možda biti pokušana kupovina poslanika u makedonskom parlamentu, te da je najrealnije očekivati nove izbore.

Deđanski je uvjeren da bi u slučaju vanrednih izbora u Makedoniji raspored političkih snaga bio drugačiji, ali da nije siguran da bi prevagnuo u korist onih koji su bili protiv referenduma.

“To je sad politički teško reći. Sigurno bi se promenilo, jer su ljudi videli da će vlast Zorana Zaeva raditi na ukidanju imena Makedonije i svega ostalog”, rekao je Deđanski.

Komentarišući izjavu Zaeva da je 35 odsto izašlih koji su glasali “za” dokaz da je referendum uspio i šta želi makedonski narod, Deđanski navodi da je Zaev eksponent zapadnih sila i da je njegova priča takva jer ne može da kaže “izgubio sam”.

“Činjenica je da sa tim rezultatima ne može da bude proglašeno bilo šta. Mora da ide u parlament”, dodaje Deđanski.

Referendum u Makedoniji, čije je pitanje glasilo “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?”, nije uspio jer nije postignuta neophodna izlaznost.

RTRS