Sa osam povećanja u posljednjih pet godina, penzije u Srpskoj uvećane su za oko 20 odsto, što je, poslije Makedonije, najveće povećanje penzija u bivšim jugoslovenskim državama. Isplatom iz trezora obezbijeđena je redovnost, a najavljeno je i dalje povećanje penzija. Sa dva povećanja penzija u ovoj i još jednim, koje se očekuje na kraju godine, 2018. mogla bi da bude godina sa najvećim brojem povećanja penzija, saopšteno je iz Fonda PiO.

Dok su neke države u okruženju uvodile moratorijum na povećanje penzija ili ih smanjivale, u Srpskoj su osim redovnog usklađivanja penzije i vanredno povećane, čiji je rast veći i brži od rasta prosječne plate u Srpskoj. Od 2013. do juna ove godine penzije su uvećane za 19,76 odsto. Sredstva su obezbjeđivana najvećim dijelom iz prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

“Da nije bilo smanjenja penzija 2001. godine i tokom pet godina isplate po koeficijentu od 0,5 do 1 odsto i da su penzije rasle godišnje samo po 2,5 do 3 odsto, prosječna penzija u Srpskoj danas ne bi bila 366 nego preko 450 maraka”, istakao je direktor Donda PIO RS Mladen Milić.

Sa kontinuiranim povećanjem penzija u proteklih pet godina, udio prosječne penzije u prosječnoj plati u Srpskoj dostigao je 43,25 odsto, što je najpovoljniji odnos od kako postoji Republika Srpska. Od avgusta su povećane plate u javnom i privatnom sektoru pa će od januara i penzije biti veće za 2,5 do 3 odsto.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović je najavila u januaru redovno usklađivanje penzija s obzirom na rast plata i drugih pokazatelja, a nakon toga, kaže, plan je da naredna Vlada u aprilu, kad istekne prvi kvartal, izvrši novo vanredno povećanje penzija.

Cilj Vlade je, kako je istaknuto, da penzije dostignu nivo od 50 odsto prosječne plate.

RTRS