Vrhovni sud Republike Srpske je za par mjeseci uzdrmao Republičko javno tužilaštvo iz temelja, ukidajući presude optuženima za organizovani kriminal.

Da stvar bude još gora, presude su ukinute zbog takvih propusta u istragama koji bi se, najblaže rečeno, mogli pripisati nesposobnim ljudima, nedostojnim posla kojim se bave.

Prvo su zbog proceduralnih grešaka ukinute pravosnažne presude banjalučkim inspektorima, koji su bili osuđeni na višegodišnje kazne zbog trgovine narkoticima.

Šlag na tortu bila je odluka od prošle sedmice, kada je Vrhovni sud RS ukinuo i presudu suspendovanim specijalcima MUP RS, koji su prvostepenom presudom bili osuđeni na 40 godina robije zbog oružane pljačke 617.000 maraka.

Slučajno ili ne, u oba slučaja presude su ukinute zbog grešaka koje su nezamislive, pa se postavlja pitanje da li je neko svjesno griješio ili u našim institucijama rade nesposobni ljudi.

Kakav god odgovor da bude, činjenica je da niko neće snositi bilo kakvu odgovornost zbog svojih grešaka.

Nestvarno je da se tokom višemjesečne istrage niko nije sjetio da krunskom svjedoku tužilaštva treba skinuti zabranu čuvanja službene tajne u postupku protiv inspektora optuženih za narkotike.

Još manje je vjerovatno da se u slučaju optuženih za oružanu pljačku DNK tragovi dostavljaju u gorem stanju nego što se postupa sa proizvodima na tržnici.

Ali, neka je plata redovna i po nekoliko puta veća od one koji primaju obični smrtnici.

Srpskainfo