Tradicionalni susret boraca, 4. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade, održan je u Rakelićima. Borci ove, jedne od najelitnijih jedinica Vojske RS, evocirali su uspomene na svoj ratni put.

U redovima 4. bataljona 43. prijedorske motortzovane brigade bilo je oko 2.000 boraca, koji su svoj herojizam pokazali u borbama, kada su crtane sjevereno-zapadne granice Dejtonske Bosne. – Ovaj susret nam znaci mnogo, kako za nas borce, tako i za mještane ovoga kraja. Ovo je jedna od rijetkih jedinica sa ovog područja, koja organizuje ovakve susrete – rekao je pripadnik ove Jedinice, Rajko Marić.

Kao i prethodnih godina, služen je parastos kod spomen-obilježja poginulim borcima, brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće. Odata je dužna pošta za 36 poginulih boraca ove jedinice. Kod Društvenog doma u Rakelićima usljedilo je druženje boraca i njihovih gostiju.

-Postoji velika želja da se svake godine, okupimo na ovom mjestu. Ova jedinica je pokazala da svojim junaštvom i jedinstvom može da izvrši najkompleksnije zadatke. Često je bila u ulozi jurišnog odreda, prošla je sva ratišta. U znak sjećanja na te dane i sve naše borce koji su dali svoj život za RS, naša obaveza je da organizujemo ove susrete – rekao je komandant ove Jedinice, Borislav Bojić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, rekao je da su sjećanja još uvijek svježa i da uspomene ne smijemo prepustiti zaboravu. – Pripadnici ove jedinice na svim ratištima su pronijeli čast srpskog borca. Časno su branili svoje, a mnogi od njih su dali svoj život za RS. Njima u čast, svake godine okupljamo se na ovom mjestu – dodao je Đaković.

Učesnici susreta boraca 4. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade u Rakelićima, mogli su da pogledaju izložbu o ratnom putu ove Jedinice.

M.Šodić/Kozarski