Postoje četiri različita obrasca ponašanja prema kojima se može otkriti sudbina veze odnosno predvideti njen ishod.

Studija je pratila odnos 36 nevenčanih parova u srednjim dvadesetim godinama i to u periodu od devet meseci.

Naučnik Brajan Ogolski sa Univerziteta u Illinoisu pratio je koliko su parovi predani jedno drugom, odnosno hoće li postojeća veza završiti brakom ili će se menjati tokom određenog vremena.

Učesnici istraživanja pokazali su da se njihova predanost u vezi koja bi mogla da rezultira brakom promenila u razdoblju od devet meseci s naznačenim datumima u periodu posmatranja, a zabeležene su promene što se tiče verovatnoće braka, kao i šta su konflikti i lične razlike.

Cilj studije bio je da se pronađu obrasce u vezama koji će otkriti njihovu sudbinu. Tokom istraživanja utvrđena su četiri obrasca predanosti u vezi: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu.

Dramatični parovi

Dramatični parovi (34 odsto ispitanika) imaju mnogo uspona i padova i, za razliku od ostalih tipova, više vremena provodi odvojeno. Kako je zabeleženo u istraživanju, ovaj tip parova ima manju podršku porodice i prijatelja.

Partnerski fokusirani

Partnerski fokusirani parovi (30 odsto ispitanika) vrednuju izabranog partnera više od svega ostalog. Promena u ovom tipu odnosa zavisi od zajednički provedenog vremena.

Društveno uključeni

Društveno uključeni parovi (19 odsto ispitanika) su pod velikim uticajem interakcije na društvenim mrežama koja uključuje komunikaciju s prijateljima, ali doživljava malu varijabilnost.

Konfliktni parovi

Konfliktni parovi (12 odsto ispitanika) bazira svoj odnos na sukobima. Njihov odnos karakteriše velik broj padova, bez strmih promena kao u slučaju dramatičnih parova.

Parovi koji pripadaju partnerski fokusiranom obrascu ponašanja pokazali su se najstabilnijim i najizglednijim parovima čija bi veza mogla da se završi brakom.

Oni koji pripadaju dramatičnom obrascu ponašanja najverovatnije će vezu okončati raskidom.

Naime nakon devet meseci posmatranja istraživanje je pokazalo da parovi koji pripadaju “dramatičnoj kategoriji”, a kojoj je pripadalo 34 posto ispitanika, imaju znatno veću verovatnoću za prekid odnosa, za razliku od ostalih.

Takođe je utvrđeno da ova grupa parova ima više uspona i padova od ostalih s većom vremenskom odvojenošću tokom veze. Parovi koji su izloženi konfliktima imaju veću verovatnoću ostanka u vezi naspram parova iz “dramatične” grupe. Najbolje rezultate dobili su parovi koji su partnerski usmereni, s obzirom na to da njihova veza prirodno obećava napredovanje odnosa.

Iako je studija utvrdila da partnerski fokusirane veze mogu dovesti do napretka, takođe je utvrđeno da se stabilnost odnosa može povezati s uključivanjem pojedinaca u njihove društvene sfere.

Izvor: tportal.hr