Tokom prvih 30 minuta od buđenja, vaše telo ponovo pokreće svoj motor, a temperatura tela, rast krvnog pritiska i hemikalije u telu se prilagođavaju promeni

Jutarnje buđenje je prilično privatna stvar, ponekad se dešava u zagrljaju druge osobe, ali uopšteno je prostor za vas i vaše telo. To je prostor da postavite sve na svoje mesto, čak i ako to znači malo “groznih” stvari. Ispostavlja se da osobe čija tela rade neke “grozne”stvari ujutru imaju odlično zdravlje.

– Tokom prvih 30 minuta od buđenja, vaše telo ponovo pokreće svoj motor. Temperatura tela i rast krvnog pritiska, hemikalije i neuroni u mozgu se prilagođavaju promeni. Možda ćete shvatiti da se određene “grozne”stvari dešavaju vašem telu čak i dok spavate, ali te stvari mogu biti znak da ste dobrog fizičkog zdravlja. Dakle, čak i ako ste primetili da se vaše telo ponaša drugačije u prvim minutima od buđenja, velike su šanse da ste zdravi. –  kaže dr Dejvid Greuner.

Kada vaše telo prelazi iz stanja spavanja u stanje buđenja, mora da odradi neke procese da se pripremi za taj prelaz. Lično vam ti procesi mogu delovati “grozno”, ali vam pomažu da se vaše telo bolje prilagodi.

Ako vaše telo ujutru radi ovih 8 “groznih” stvari, znači da ste perfektno zdravi:

1. Krmelji

Krmelji, ili kako god da ih nazivete, su pražnjenje koje se stvara u očima nakon dobrog noćnog sna i mogu biti neprijatni. Čak i ako ih imate dosta, ove male “gadosti” znače da se vaše oči još uvek štite same, pa čak i kada spavate.

– Krmelji su kombinacija prašine, prirodnih sluzi i ćelija kože. Kada ste budni suze ih ispiraju, a stvaraju se kada spavate. Dakle, kako noću ne trepćete da biste ih skinuli, vaše oči ujutru ispiraju ostatke. –  kaže dr Dejvid Greuner.

Krmelji su pražnjenje koje se stvara u očima nakon dobrog noćnog sna Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic

2. Velika stolica

Zbog toga što je ova jutarnja navika toliko privatna, možda ste nekada bili zabrinuti zbog količine kretanja creva. Na sreću, zdravstveni stručnjaci se slažu da je to dobra stvar.

– Dobro oblikovani pokreti creva su prilično dobar znak da vaše telo funkcioniše ispravno. Vaš metabolizam je uravnotežen i sistem za varenje je zdrav. Može izgledati grubo, ali jutarnje kretanje creva služi za održavanje zdravlja debelog creva. Čak i ako je malo iznenađujuće, znajte da vaše telo radi šta treba. –  rekao je velnes trener Kejleb Bak.

Zdravstveni stručnjaci se slažu da je velika stolica ujutru dobra stvar Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

3. Perutanje kože

Nemojte se iznenaditi ako se probudite i primete mrtvu kožu na jastucima ili čaršavima. To vaše telo zapravo prolazi kroz kožne cikluse u jutarnjim satima, baš kao što ciklično odvijaju i drugi procesi.

– Možda ćete naći puno kože u vašoj posteljini kada se probudite ujutru. Ćelije kože se konstantno regenerišu, a to se još više dešava noću. Naravno, ako ste primetili bilo šta prekomerno. možete posetiti lekara, ali dok je jedva primetno znak je da ste savršenog zdravlja. – kaže dr Dejvid Greuner.

Nemojte se iznenaditi ako se probudite i primete mrtvu kožu na jastucima ili čaršavima Foto: Pixabay.com

4. Jutarnji zadah

Ako imate jak zadah ujutru, nemojte se stideti jer vaše telo doživljava zdravu reakciju na dobar noćni san.

– Pljuvačka, koja uklanja bakterije koja izazivaju loš dah se znatno smanjuje kada spavamo. Ovo dovodi do “suvih usta “i bakterija na jeziku i zubima, što dovodi do toga da je zadah ujutru prilično “smrdljiv “. Sve dok vi znate da praktikujete dobru oralnu higijenu, malo lošeg daha je samo stvar koju zdrava usta rade da bi se razbudila. –  kaže dr Dejvid Greuner.

Foto-ilustracija: Profimedia / Miris iz usta je jači kada je napolju toplo

5. Taman urin

Tokom dana, taman urin je obično znak dehidratacije. Ali ujutru, čak i ako izgleda taman, znak je da vaše telo ispravno funkcioniše.

– Vaše telo oslobađa hormone dok spavate, da bi se vaši bubrezi odmorili. To znači da kada se ujutru probudite, vaš urin bude jako koncentrisan, a to je u stvari dobra stvar. To znači da vaše telo dopušta dovoljno odmora bubrezima dok spavate.  Samo pazite da pijete dovoljno vode tokom dana. – rekao je velnes trener Kejleb Bak.

Ujutru je taman urin znak da vaše telo ispravno funkcioniše Foto: Pixabay.com

6. Gasovi

Možda nije tako grozno ako živite sami, ali je potencijalno neprijatno ako imate novog partnera. Malo gasova ujutro je znak zdravog sistema za varenje.

– Jutarnji gasovi znače zdrav probavni trakt, što znači da verovatno jedete dovoljno voća i povrća. Gasovi se stvaraju zbog pravilne funkcije tela. – kaže dr Dženet Nešvat.

Malo gasova ujutro je znak zdravog sistema za varenje Foto: Profimedia/Wavebreak

7. Stvaranje sluzi

Možda vam se čini grozno kada se probudite i odmah morate da izduvavate nos ili da pročistite grlo. Ali, vi zapravo želite da vaše telo ujutro proizvodi sluz, jer tako znate da zadržavate dalje od sebe loše materije koje se stvaraju noću.

– Telo koristi sluz za čišćenje alergena ili ostataka iz nosa, sinusa ili grla tokom upala. To označava jak imuni sistem sa kojim možete da izbrišete sve štetne materije iz svog sistema. Dakle, čak i ako vam se ne sviđa ono što izlazi, to je i dalje znak zdravog tela. – kaže dr Dženet Nešvat.

Ako su vam ujutru puni nos i grlo, znači da zadržavate dalje od sebe loše materije Foto-ilustracija: Profimedia

8. Podrigivanje

Baš kao i nadutost, jutarnje podrigivanje je znak dobrog funkcionisanja digestivnog trakta. Možda vas ono brine, ali nema potrebe da budete nervozni zbog ovog odgovora tela.

– Gas se akumulira zato što stomak noću radi kako bi svario hranu koja se nalazi u njemu. Dakle, kada se probudimo ujutru, podrigivanje je potpuno normalno jer se vazduh taloži u stomaku preko noći. Opet, jutarnji gas je sasvim u redu i nije nešto o čemu treba voditi računa. – kaže gastroenterolog dr Nina Sam.

Jutarnje podrigivanje je znak dobrog funkcionisanja digestivnog trakta Foto-ilustracija: Profimedia

(Telegraf.rs / Izvor: bustle.com)