Porukom Srbiji da se ne miješa u izbore, Mladen Ivanić kaže da nije izmislio toplu vodu, i da to misli i za sve ostale zemlje. Predsjednik Srpske pita: Zašto Ivanić onda ne imenuje i ostale zemlje, nego za njih traži dokaze? Šef diplomatije Srbije kaže da briga nije miješanje i da svi vrlo dobro znaju ko se miješa.

Ko se zaista miješao u izbore, na ovaj ili onaj način saznaćemo nakon izbora, kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao Ivaniću, kako je rekao, sasuti dokaze u lice. Do tada, Ivanić osuđuje svako miješanje, ali imenuje samo Srbiju.

“Milion puta sam rekao da sam zahvalan Srbiji na svakoj vrsti pomoći koju nam je pružila, i političkoj i finansijskoj. Ponoviću to još milion puta, pa i sada. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i isti smo narod. Ali, uvlačenje bilo koga ko nije direktno dio naše političke scene u izbore nije dobro. I ja ovom izjavom nisam izmislio toplu vodu, samo sam rekao ono što važi za bilo koju drugu demokratsku zemlju u svijetu koja bi morala da igra po fer pravilima”, rekao je Ivanić.

Srbija se ne miješa u to za koga će ko da glasa, odgovara ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, ali se miješa u to da stranci ne određuju pobjednika.

“Ono u šta se miješamo jeste opstanak Republike Srpske i prava srpskog naroda na ovom području i zaštita interesa srpskog naroda i Srpske i da ona opstane. Aleksandar Vučić je pomenuo u polemici sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da će nakon izbora u BiH reći kakvih sve uticaja ima. Ali, nema šta da čekamo da on to kaže. To svi mi znamo”, rekao je Dačić.

Republika Srpska nema nikog važnijeg od Srbije, niti je bilo kome više stalo do Republike Srpske i njeno rukovodstvo ne vidi, kažu, koji bi bio motiv da se iznose neistine.

“Na svakom koraku imamo primjere miješanja stranaca, a Ivanić to obesmišljava pa, kao, traži dokaze. Za razliku od prošlih vremena, kada su stranci mislili da samo oni mogu nas da opserviraju, sada je to obostrano, i ne može američka ambasadorka da obilazi institucije cijelog dana i daje zadatke”, kaže predsjednik Dodik.

“Ako je zabrinutost Srbije, koja prepoznaje da postoje loše namjere koje neko želi realizovati u izbronom procesu, pogrešna, onda je jako štetno što tako nešto izjavljuje srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić”, ističe ministar Petar Đokić.

Analitičari iz Srbije navode da srpski predstavnici ne shvataju s kim se svađaju, jer pored optuživanja Srbije, stavljaju i Ruse na crne liste i zabranjuju im ulazak, a to su, navode, dva stuba odbrane Republike Srpske.

Drina je samo rijeka, i nikada neće biti granica – volimo da kažemo. Između Srba bi se ipak mogla ispriječiti politika. U svakom slučaju, poslije izbornog, najiščekivaniji duel jeste postizborni – Vučića i Ivanića.

RTRS