sdr

Završetak radova na izgradnji fabrike vode u okviru kapitalnog projekta Crno vrelo, ozvaničen je danas. Po završetku njegove realizacije, biće omogućeno vodosnabdijevanje za 20.000 korisnika, sa rubnih područja dva grada, Banjaluke i Prijedora.

Gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković pustili su danas u probni rad fabriku vode, glavno postrojenje vodovodnog sistema “Crno vrelo”, koje bi trebalo da riješi vodosnabdijevanje za 20.000 stanovnika sa rubnih područja dva grada.

Radojičić je na otvaranju poručio da je danas istorijski dan za mnoge mještane Banjaluke i Prijedora, ističući da je završetak fabrike vode na Crnom vrelu posao koji se čeka već više od deceniju.

On je istakao da je izgrađena potpuno automatizovana fabrika vode, iz koje će biti distribuisana voda za četiri planirana podsistema na rubnim područjima Banjaluke i Prijedora.

“Zahvaljujući emisiji gradskih obveznica, obezbijeđeno je nešto više od milion KM za radove na tri kraka podsistema `Zvijezda`. Prvi će dobiti vodu stanovnici koji su na kraku prema Dedića lokvi, iz zaselaka Dedići, Divjaci, Milojevići, Јankovići i drugi. Istovremeno, radi se na još dva kraka, i to prema rezervoarima na Đurića glavici i prema Јankovića brdu”, rekao je Radojičić.

Prema Radojičićevim riječima, do sada je u izgradnju “Crnog vrela” uloženo 10 miliona KM, bez uračunate sekundarne vodovodne mreže koja se trenutno gradi, u vrijednosti od milion KM.

“Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM”, rekao je Radojičić.

On je istako da će se izgradnja nastaviti i u idućoj godini, a da se trenutno pregovara sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu za ovaj, ali i još neke vodovode na području grada.

Radojičić je ukazao da se samo u ovoj godini radi na 18 vodovoda na širem području grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je primarni i sekundarni vodovodni sistem na području Omarske i okolnih sela, kako je rekao, konačno napunjen vodom.

“Mi smo u dijelu projekta, kada smo završili primarni cjevovod prema Prijedoru, završili i sekundarnu mrežu, ali Evropska investiciona banka, koja je kredititrala projekat, nije dozvolila da se radi tercijarna mreža dok sistem ne bude napunjen vodom. Sada je to urađeno, pa smo raspisali tender za nastavak gradnje tercijarne mreže i kućnih priključaka, i čekamo trenutak da mještani sa tog područja puste vodu na svojim česmama”, rekao je Đaković.

Sredstva od dva miliona KM za završetak fabrike vode, prošle godine obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a gradovi Banjaluka i Prijedor, vodili su cijelu investiciju i projekat, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Radove je izvelo preduzeće “Hidrokop”.

RTRS