O ispaljenoj zolji i terorističkom aktu na poslovnu zgradu u Banjaluci, javnost još bruji. Zastrašujuće je da je zolja bila u rukama aktiviste SDS-a Aleksandra Radića, čovjeka od povjerenja Vukote Govedarice i Dragana Mektića. U SDS-u i danas muk o zolji i njihovom bliskom saradniku Radiću. Da li, zato, Mektić pokušava da skrene pažnju, optuživši ministra Dragana Lukača da se početkom rata borio na strani tzv. Armije BiH? Mektićeve tvrdnje su nebulozne – njemu treba psihijatar, odgovora Dragan Lukač.

Zolja je ispaljena, a da li su njeni tragovi na površinu izbacili sve ono što se radilo i još uvijek radi protiv Republike Srpske i bezbjednosti njenih građana?

Slavko Mitrović savjetnik predsjednika Republike Srpske kaže da je sve komandovano iz stranih obavještajnih službi uz pomagače iz redova samozvanog Saveza za pobjede.

Konstatuje da napadi na Srpsku i njenu policiju traju od kada su Mladen Ivanić, Vukota Govedarica i Dragan Čavić sa Izetbegovićem sklopili savez za uništenje Republike Srpske.

“I to na isti način kako je Armija Alije Izetbegovića ispaljivalja granate po vlastitom narodu na Markalama, Tuzlanskoj kapiji, Ulici Vase Miskina u Sarajevu, tako sada koalicioni partneri Alijinog sina Bakira, ispaljuju zolje na vlastiti narod i na Banjaluku kao sjedište najvažnijih institucija Republike Srpske”, ističe Mitrović.

Inspektori su na zolji koja je ispaljena na zgradu Agrama u Banjaluci, pronašli tri DNK traga koji pripadaju osumnjičenom Aleksandru Radiću iz Čelinca, prenosi Srna pisanje pojedinih portala. Isti izvor navodi da je Radić obučen za rukovanje zoljom i da bi, zbog terorističkog napada u Banjaluci, MUP Srpske narednih dana mogao da uhapsi ministra Dragana Mektića, jer svi tragovi vode do njega.

Povezanost Mektića i Radića policiji je otkrilo jedno, od juče privedenih lica. Da li je zbog toga Mektić danas zloupotrijebio konferenciju za novinare najavljenu kao izborna hronika gdje je optužio Lukača da se početkom rata borio na strani tzv. Republike BiH u Bihaću i da je zbog interesa prešao u VRS. Mektić nije rekao da li je Lukač zbog interesa za Republiku Srpsku prolio sedam litara krvi.

Mektićeve tvrdnje za Lukača su nebulozne, pa mu je predložio da se hitno obrati psihijatru. Ko je Dragan Lukač? Gdje je bio i šta je radio – znaju policajci njegove jedinice, ali i oni čija je ognjišta branio i spasavao ljude od sigurne smrti.
“Mektiću treba dobar psihijatar. Prije pola godine je u javnosti takođe iznosio laži da me je spasavao u ratu i izvlačio ranjenog, što apsolutno nije tačno. To su potpune laži i to još jendom demantujem“, kaže Lukač.

Lukač pita Mektića: da li je on, poslije svih priča o navodnim paravojnim formacijama u Srpskoj, formirao militantnu frakciju u sastavu SDS-a koja raketira i granatira svoj narod?

“Da li on, kao što pričaju neki članovi SDS-a, komanduje tom militantnom frakcijom u SDS-u koja raketira u Banjaluci i ispaljuje `zolje`. Da li je on taj koji je izdao naređenje da bude ispaljena `zolja`? To pričaju ljudi iz njegove stranke, a sve će pokazati istraga“, naveo je Lukač.

Istraga je, prema Lukačevim tvrdnjama, otkrila da su Mektić i osumnjičeni Aleksandar Radić, protiv koga će sigurno biti podignuta optužnica, bili u kontaktu. Razobličavaju ih i zajedničke fotografije i nemušto prikrivanje Vukote Govedarice da se radi o „izvjesnom Radiću”.

Slavko Mitrović ističe da aktivna uloga kadrova SDS-a u tim sramnim nastojanjima, pokazuje da sadašnje rukovodstvo SDS-a nije samo sramota članovima SDS-a, već su oni i sramota Republike Srpske.

“Očigledno je u završnici predizborne kampanje, nastao novi slogan SDS-a i Vukote Govedarice: SVIĆE, PUKNI ZOLjO”, dodaje Mitrović.

“Svitanje“ ili “Sumrak”! Šta god da je, ostaje gorka istina da se u Banjaluci, prije pola godine, dogodio teroristički napad! Da li su nalogodavci i izvršioci razmišljali o potencijalnim žrtvama, ili su im lični i politički interesi važniji od ljudskog života?

RTRS