Na malom gradskom trgu u Prijedoru danas je otvorena manifestacija “Dani voća 2018”, a svoje proizvode je izložilo sedamnaest poljoprivrednih proizvođača iz ovog grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je izlagače i rekao da se može zaključiti da je, prema ponuđenim proizvodima i njihovom kvalitetu, ova godina za voćare bila dobra.

-Godina je za voćare bila dobra, osim na onim područjima koje je u julu pogodio grad. Ponuda je, kao što vidimo, izuzetno dobra i ove naše manifestacije smatram promocijom zdrave hrane na otvorenom – rekao je Đaković i dodao da je značaj ove manifestacije promocija voćarstva i uspostavljanje kontakata sa kupcima i otkupljivačima.

 

 

Đaković je rekao da je upoznat o velikom problemu voćara, skladištenju voća, ali da će u skorije vrijeme i taj problem riješiti.

Šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora Tatjana Marić rekla je da su na petom sajmu voća u gradu na Sani izložene šljive, kruške i jabuke.

-Gradska uprava podržava voćare i ove godine planiramo oko 60.000 KM na ime podsticaja za intenzivne proizvođače jabuke, kruške, šljive, maline i jagode – rekla je Marićeva.

Manifestacija “Dani voća 2018”, koja osim voća Prijedorčanima nudi i razne prerađevine od voća, trajaće do 15. oktobra.

Na području Prijedora registrovano je oko osamdeset poljoprivrednih proizvođača koji se bave intenzivnom proizvodnjom voća.

SRNA/Srpskainfo

Video: Kozarski