U mjestu Čakle, u federalnoj opštini Trnovo, danas su obilježene 24 godine od stradanja 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske nad kojima su za vrijeme primirja stravičan zločin počinile muslimanske snage.

U Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, parastos je služen za osam pripanika Vojske Republike Srpske iz Trnova i 13 iz Vojkovića, među kojima su bile tri žene, a cvijeće je položeno u mjestu Čakle.

Goran Šehovac, predsjednik opštinske Boračke organizacije “Ilidžanski borac”, koja je organizator ovog događaja, podsjetio je na 6. oktobar 1994. godine kada su na prvobitne položaje povučene muslimanske snage i pripadnici Vojske Republike Srpske, a na mjestu gdje se dogodilo stradanje ostali su samo vezisti, sanitet, kuhinja i jedan dio komande VRS.

“Nedaleko odavde nalazila se rampa Sfora. Svi znamo da je Sfor pustio da muslimanske snage uđu u zaštićenu zonu i preko te teritorije dođu do mjesta gdje su bili pripadnici srpske vojske i ubiju ih sve, čak i tri žene”, istakao je Šehovac i za ovaj zločin optužio međunarodnu zajednicu i njene vojne snage.

Trnovo, obilježene 24 godine od stradanja (Foto: SRNA)

Trnovo, obilježene 24 godine od stradanja (Foto: SRNA)

On je upitao kakvi su to ljudi koji su u stanju ubiti ženu, ali i kada će Tužilaštvo i Sud BiH početi da radi svoj posao i procesuirati one koji su počinili ovaj strašni zločin nad Srbima.

Šehovac je naglasio da se ovaj, kao ni ostali zločini nad Srbima ne smiju zaboraviti, te da se samo njihovim procesuiranjem može vratiti povjerenje u BiH i njeno pravosuđe.

Nemanja Močević, čiji su otac i stric stradali u Čaklama, kaže da mu je 6. oktobar jedan od najtežih u godini, jer su mu najbliži stradali od zločinačke ruke muslimanskih snaga uz pomoć međunarodne zajednice i Sfora.

On je rekao da su porodice poginulih i ova boračka organizacija svake godine upućivale zahtjev nadležnim institucijama u FBiH i federalnoj opštini Trnovo, da im bude dozvoljeno da postave spomen-ploču na mjestu stradanja, ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor.

Močević je izrazio nadu da će se to promijeniti i da će FBiH dozvoliti da se Srbima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu podignu spomen-obilježja, gdje će njihove porodice moći doći i dostojanstveno obilježiti dan njihovog stradanja.

SRNA/RTRS