NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem danas su u selu Mrčevci kod Laktaša osveštali novoizgrađeni Hram Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Jelene.

Kumovi hrama su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Odbora za izgradnju hrama Dragoljub Davidović, kojima su uručene pisane zahvalnice.

Thumbnail

U besjedi nakon osveštanja hrama, patrijarh Irinej je pozvao sve građane Republike Srpske da žive u slozi i ljubavi.

“Mi smo mali narod i da bi se održali moramo biti složni i jedinstveni. To nas je održalo u čitavoj istoriji i to će nas održati sada i u budućnosti”, istakao je patrijarh Irinej.

On je naveo da se Republika Srpska nalazi u velikom iskušenju u borbi za opstanak.

“Mnogo je onih koji ne žele da čuju za ime Republike Srpske i za nas Srbe, za vjeru hrišćansku i pravoslavnu, ali to je njihov problem. Naše je da se uzdamo u Gospoda Boga i da ga nosimo u srcima svojim, a sve drugo što je iznad nas ostaje Bogu”, napomenuo je patrijarh Irinej.

On je rekao da srpski narod nije glup, već inteligentan i da je svijetu dao velike ličnosti.

Patrijarh Irinej je poručio srpskom narodu da čuva Republiku Srpsku, svoj identitet i srpsku vjeru pravoslavnu.

Vladika Jefrem izrazio je zahvalnost NJegovoj svetosti patrijarhu Irineju na beskonačnoj ljubavi i pažnji koju ima prema Eparhiji banjalučkoj i srpskom narodu na prostoru Republike Srpske i šire.

Thumbnail

“Hvala Vam jer ste našli vremena da i pored silnih obaveza posjetite ove prostore, a posebno Republiku Srpsku. To za nas mnogo znači, osjećamo se duhovno jači, sposobniji, da rješavamo probleme i iskušenja kojih ima na svim i na našem prostoru”, istakao je vladika Jefrem.

Thumbnail

Osveštanju hrama prisustvovala je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

SRNA/ATV