Centralna izborna komisija BiH održala je prvu konferenciju za medije na kojoj je saopštila prve podatke o izlaznosti na opštim izborima.

– Do sada je izlaznost slična prošlim izborima i iznosi 11,41 posto. Najveća izlaznost je u manjim sredinama od kojih najveća u Kalinoviku – 31 posto – rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Rekao je da je ovo relativan podatak, jer nedostaju izvještaji iz nekih opština i gradova, te da je izlaznost do 11 časova za tri odsto manja u odnosu na izbore prije četiri godine.

– Može se očekivati da je izlaznost slična kao prije četiri godine, a po običaju najveća je u manjim sredinama – rekao je Petrić.

Rečeno je kako je glasanje za građane BiH u pojedinim zemljama već završena zbog vremenskih razlika. Na primjer, to se desilo u Australiji gdje je biralište bilo otvoreno u Ambasadi BiH.

Petrić je odbacio navode pojedinih medija kako su se u BiH dešavaju velike prevare glasača zbog kojih je samo održavanje legalnih izbora upitno. Također, odbačena je kao lažna informacija o aktiviranom suzavcu u Doboju.

Potvrdio je da je registrovano nekoliko manjih incidenata i nepravilnosti.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić putem video-linka se kratko uključio u konferenciju za novinare CIK-a i potvrdio da je glasanje u Austaraliji završeno i da je izlaznost oko 72 odsto.

Naredna konferencija za novinare CIK-a zakazana je za 17 časova.

Na današnjim izborima pravo glasa ima 3.352.933 birača.

Građani biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dvojicu potpredsjednika Republike Srpske, poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH, te skupština 10 federalnih kantona.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, dok su za kompenzacione mandate dostavljene 73 liste. Na izborima se između 7.498 kandidata bira 518 nosilaca mandata.

SRNA/Srpskainfo