Oženjen je, otac dvoje dece. Ima troje unuka

Milorad Dodik, koji je na upravo završenim izborima pobedio u trci za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, rođen je 12. marta 1959. godine u Banjaluci.

U Laktašima je završio osnovnu školu, a srednju školu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Beogradu.

U periodu od 1986. do 1990. godine, kao najmladi funkcioner tadašnje SFRJ, obavljao je više važnih funkcija u opštini Laktaši, između ostalog i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u Parlament BiH na listi Saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je Klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske kao poslanik ponovo je izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije, 1998. godine, biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske. Ovu funkciju obavlja do januara 2001. godine.

Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost obavljao je do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske.

Treći put postaje predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH.

Dužnost predsednika Vlade obavlja sve do oktobra 2010. godine, kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije novoizabranog predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine.

Nakon ubedljive pobede na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 12. oktobra 2014. po drugi put je izabran na dužnost predsednika Republike Srpske i na toj funkciji je do ovogodišnjih izbora.

Dodik dobitnik je više priznanja i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapredenju rusko-srpske saradnje. Srpska Pravoslavna Crkva odlikovala ga je ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba.

Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik je i dugogodišnji istaknuti sportski radnik. Više od 10 godina bio je predsednik KK “Igokea”, čiji je jedan od osnivača, a KK “Partizan” iz Beograda dodelio mu je titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece. Ima troje unuka.

Tanjug/ALO