Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda scenario koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni za BiH.

“Ponovo smo se, zahvaljujući pravnom okviru koji postoji u BiH, doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji FBiH biraju predstavnika u Predsjedništvu BiH drugom narodu”, rekao je Plenković.

Istakavši da to nije dobro, on je naglasio da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi BiH, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski premijer je izrazio žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, jer je on u mandatu od protekle četiri godine “napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema EU”.

Plenković je pozdravio održavanje opštih izbora u BiH i čestitao svima koji su izabrani na različitim nivoima vlasti, te naglasio da će Zagreb nastaviti dobru saradnju sa institucijama BiH i zalagati se za poštovanje principa ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.

SRNA/RTRS