Politički analitičar Rajko Vasić rekao je za RTRS da je izborni rezultat SNSD-a očekivan i nimalo iznenađujući.

– Јa sam rekao, kada je Vukota Govedarica nazvao Željku Cvijanović “ustaškom unukom”, da će ona imati 30.000 glasova više od njega, a Dodik još više od te cifre u odnosu na Ivanića – rekao je Vasić.

On je naveo da birači odluke donose na pola mandata vlasti, te da su u tom smislu, lokalni izbori bili jasan znak ishoda opštih izbora.

– Ništa se kod birača nije promijenilo na ovim izborima. Nakon 2005. godine, kada je Čavić dao mandat Dodiku, krenula je jedna konstantana linija nacionalne politike u Republici Srpskoj. Ona još nije definisana kao nacionalni interes, ali je krenula politika samostalnosti, politika Republike Srpske kao sastavnog dijela BiH, ali ne kao nečega što je pod Bosnom i Hercegovinom i Sarajevom – istakao je on.

Vasić je rekao da su SDS i PDP napravili katastrofalnu grešku vodeći probosansku politiku, jer su se na taj način suprotstavili generalnoj nacionalnoj liniji u Srpskoj.

– Nisu mogli da pobijede, na taj način se ne može pobijediti – istakao je on.

Govoreći o miješanju stranih faktora u izboni proces u BiH, Vasić je naglasio da je uplitanje Zapada u izbore neupitno i da je to način držanja BiH u rasulu i pod kontrolom, kako se ne bi okrenula ka Rusiji.

RTRS