U Banjaluci je danas održana konferencija za medije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je rekao da je danas u 16.00 razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je, u ime predsjednika Rusije Vladimira Putina i svoje lično ime, čestitao izbornu pobjedu i poželio uspjeh u radu njemu i Željki Cvijanović, te sreću i uspjeh Srpskoj.

– Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban – rekao je on.

Predsjednik Srpske je istakao da je Lavrovu prenio da je njegova politika usmjerena na poštovanja slova, a ne duha Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da ga je Lavrov zamolio da prenese saučešće porodici radnika stradalog u eksploziju u Rafineriji u Brodu.

Dodik je ponovio da se američka ambasadorka u BiH Morin Kormak direktno miješala u izborni proces.

– To je bezobrazluk i ona nije dostojna da predstavnjlja veliku zemlju poput SAD. Kormakova je doprinijela destabilizaciji BiH – istakao je on.

Dodik, koji je bio kandidat SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD radi na formiranju skupštinske većine i da već imaju većinu.

– Postoje neki koji nisu radili u interesu koalicije. Neki su radili direktno, kao u Banjaluci i sve će biti ispitano. Sve što nije u skladu sa zakonim biće procesuirano. Apsolutno svi koji su radili protiv interesa koalicije biće kažnjeni i niko neće biti zaštićen – istakao je Dodik.

On je pohvalio Marka Pavića, predsjednika DNS-a, za korektan odnos u kampanji, ali i zatražio odgovornost za lica koja su unutar te partije remetila koalicioni dogovor i zatražio od Pavića da se odrekne tih ljudi u političkoj saradnji.

Dodik je izrazio žaljenje što su, kako je rekao, Mladen Ivanić i Vukota Govedarica odlučili da se bave pogrešnom politikom i za vrijeme i nakon izborne kampanje. On je naveo da je u ovom trenutku, razlika između njega i Ivanića 65.000 glasova.

Dodik je naveo da, iako se Govedarica i Ivanić nisu odazvali njegovom današnjem pozivu na razgovor, on hoće ako ga oni upute.

Ponovio je da poštuje tugu porodice Dragičević, ali da je i posljednja najava Branislava Borenovića i Govedarice da će izaći na Trg, potvrda politizacije slučaja.

Dodik je rekao da će se, kao srpski član Predsjedništva BiH, suprotstaviti svakom pokušaju urušavanja Srpske i njenih institucija.

– Moja politika će biti Republika Srpska prije svega – rekao je on.

Dodik je naglasio da neće otići u Sarajevo, dok ne položi zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

– To ću učiniti pred zastavom Republike Srpska i pred srpskim narodom – poručio je on.

RTRS