Komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević rekao je danas da su vatrogasci nadljudskim naporima uspjeli da ugase požar nakon eksplozije u Rafineriji nafte Brod i da nije bilo havarije većih razmjera.

Milićević je naveo da je sinoć u 21.30 časova dežurna služba Policijske stanice Brod obaviještena da je na postrojenju “05” za proizvodnju dizel-goriva i benzina došlo do eksplozije koja je izazvala požar na postrojenju, “usljed čega je došlo do povređivanja određenog broja radnika koji su radili na tim postrojenjima i njihovoj neposrednoj okolini”.

“Odmah po zaprimljenoj prijavi naredio sam angažman cjelokupnog sastava Policijske stanice Brod, odnosno svih policijskih službenika i izašli smo na teren”, rekao je Milićević na konferenciji za novinare.

On je dodao da su se stavili na raspolaganje Vatrogasnoj jedinici Teritorijalno vatrogasne jedinice Brod i Profesionalnoj jedinici iz Rafinerije nafte, kao i Civilnoj zaštiti radi spasavanja povrijeđenih radnika.

Prema njegovim riječima, po dolasku u Rafineriju nafte informisani su i prikupili su operativna saznanja “da je došlo u prvi mah do povređivanja osam radnika koji su svi prevezeni u Dom zdravlja u Brodu, gdje im je pružena primarna medicinska pomoć, nakon čega je njih šest upućeno u Bolnicu `Sveti apostol Luka` u Doboju radi svake predostrožnosti”.

“Tamo su im, prema našim saznanjima, konstatovane lakše povrede i oni su van životne opasnosti”, dodao je Milićević.

On je rekao da je policija u tom trenutku raspolagala saznanjima da se jedan od radnika vodi kao nestao i tragali su za njim.

“U međuvremenu je došlo do saznanja da je još jedan, deveti radnik, lakše povrijeđen, a traganje za ovim radnikom je nastavljeno. Negdje oko 1.30 poslije ponoći pronašli smo tijelo nastradalog radnika koji je bio zaposlen na susjednom postrojenju od mjesta gdje je primarno izbio požar”, precizirao je Milićević.

Prema njegovim riječima, nakon toga je o svemu informisan okružni tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju Mersiha Mahmutović koja je naredila da lice mjesta bude obezbijeđeno i da će se sa uviđajem krenuti u jutarnjim satima.

Milićević je rekao da je to i urađeno i da uviđaj je u toku u Rafineriji nafte.

Prema njegovim riječima, poginuli radnik čiji su inicijali B.Lj. /33/ bio je operater jedan postrojenja “04a”.

“Mi smo ga zatekli u neposrednoj blizini. Ta dva postrojenja su jedno uz drugo. Istraga će utvrditi šta je pravi uzrok smrti. Mi to u ovom trenutku ne možemo. Vjerovatno će tužilac narediti obdukciju i ona će da kaže šta je pravi uzrok smrti”, naglasio je Milićević.

On je rekao da je veliki broj stručnih lica na terenu i da su na ovom slučaju angažovani svi republički i regionalni inspektori iz svih sfera stručnosti koje su usko profilno vezane za rad Rafinerije nafte.

“U ovom trenutku mogu reći da mi pouzdano, ne mogu reći 100 odsto, ali u velikoj mjeri isključujemo uticaj spoljnog faktora na sam događaj, ali opet ne možemo ni to 100 odsto isključiti”, rekao je Milićević.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da nije kompetentan da kaže kolika je šteta, ali da kao i svaki građanin može da kaže da je nastupila velika šteta i da je, nažalost, nastradao jedan radnik.

“Prizor koji sam ja zatekao tamo jeste da sam vidio Profesionalnu vatrogasnu jedinicu koja se nadljudskim naporima borila da ugasi požar i ona je to veoma uspješno radila. Mi smo se stavili njima na rasopolaganje u prvi mah da izvučemo ljude koji su povrijeđeni”, naveo je Milićević.

Milićević je istakao da je, kao dugogodišnji profesionalac, naišao na odgovoran pristup i brzu intervenciju vatrogasaca, Civilne zaštite i radnika Doma zdravlja, koji su se našli u rekordnom roku i za ove prilike u rekordnom vremenu uspjeli da savladaju požar, koji je lokalizovan i ugašen oko 22.40 minuta.

“Tada je prestala svaka opasnost za neke druge havarije. Zadržali smo treću smjenu na kapiji dok nije bilo bezbjedno. Kad smo zaključili da je bezbjedno, odnosno kada su odgovorna lica iz Rafinerije nama dala saglasnost, mi smo dozvolili da radnici uđu u treću smjenu i nastave da rade svoj posao na postrojenjima koja su u tom trenutku bila u funkciji”, pojasnio je Milićević.

On je naveo da je u gašenju požara učestvovao cjelokupan sastav Profesionalne vatrogasne jedinice.

“Momci su odradili svjetski posao”, istakao je Milićević.

On je rekao da su on i načelnik opštine Ilija Јovičić bili istog trenutka pozvani od načelnika policijske uprave u Slavonskom Brodu i gradonačelnika Slavonskog Broda i da je na raspolaganje stavljen cijeli hirurški tim u Slavonskom Brodu.

“Načelnik Granične policije je omogućio da se nesmetano, u slučaju potrebe, prevezu sva povrijeđena lica u Bolnicu Slavonski Brod. Njihova sanitetska vozila su bila krenula ovamo da nam pruže pomoć, ali su ostala na granici jer nije bilo potrebe”, rekao je Milićević i dodao da su od njih dobili veliku podršku.

Prema njegovim riječima, sve druge vatrogasne jedinice iz Modriče i Dervente bile su na raspolaganju, stavljene su u pripravnost i krenule su prema Brodu da intervenišu u slučaju potrebe.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je, prema njegovim procjenama, bio ozbiljan ovaj događaj “s obzirom na to da je načelnik opštine rekao da je sve `prenapuhano`”, Milićević je rekao da ne može da govori o posljedicama koje bi mogle eventualno da nastupe jer to mogu da kažu stručna lica.

“Ali, mogu da kažem da je načelnik opštine u pravu sa onim što smo mi zatekli na te terenu jer je brza intervencija vatrogasaca dovela do toga da je požar ugašen i da je svaka eventualna dalja prijetnja bila prekinuta”, naveo je Milićević.

Prema njegovim riječima, načelnik opštine je veoma ažurno i brzo izašao i obavijestio javnost posredstvom Radio Broda i društvenih mreža da u tom trenutku nema potrebe za uznemirenjem građana u većem obimu, da nema potrebe da se građani evakuišu i da napuštaju grad.

On je dodao da je u prvi mah situacija bila takva da se svakome učinilo da je velika havarija i da prijeti velika opasnost, ali da nije bilo havarije većih razmjera.

SRNA/RTRS