Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas se ponovo oglasila u vezi Opštih izbora u našoj zemlji, te su pomenute trenutne aktivnosti oko prevoza glasačkih listića i brisanju umrlih sa biračkih spiskova.

– Provodimo kraju aktivnosti oko sankcionisanja u vezi izborne šutnje. Jutros su put gradova u Bosni i Hercegovini krenulo sedam kamiona da preuzmu sav izborni materijal u 30.000 vreća raznih boja, koji će biti u Lukavici smještani na 1.100 paleta. Sav taj materijal biće spreman da se da na uvid ili eventualno ponovno brojanje. Sinoć smo počeli s brojanjem nepotvrđenih glasačkih listića- kazao je na početku predsjednik CIK-a Branko Petrić.

On je rekao da je iz inostranstva stiglo 63.000 paketa.

– Do otvaranja vreća u opštinama i utvrđivanja morali smo otvoriti oko 1.000 vreća. Birački spisak na koji se često stavljao znak minusa. Mi smo 45 dana ranije zaključili spisak. Nadležni organi su s tog spiska skinuli 4.500 ljudi, koji su umrli ili promijenili državljanstvo. Koliko imam informacije, nije bilo prigovora 6.000 posmatrača koji su bili na glasačkim spiskovima. Nismo zabilježili nijedan slučaj da je neki građanin BiH došao na glasačko mjesto, a da nije mogao glasati – dodao je Petrić.

(Radio Sarajevo)