Možda će na prvo čitanje djelovati da sam potpuno izgubio i ono malo pameti što sam imao, ali novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je svojom više nego ubjedljivom pobjedom na opštim izborima u BiH postao jedini pravi čuvar te u osnovi nefunkcionalne državne tvorevine. Dodik je, uprkos do sada nezapamćenoj kampanji Zapada – koja se nije zaustavila ni poslije izbora (!) – uspio da postane srpski član Predsjedništva BiH koji će, da ironija politike bude veća, biti najvatreniji zagovornik vraćanja na izvorni Dejtonski sporazum. Јer, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ima velike probleme sa svojom matičnom državom, a vjerujem da će njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović, bliski saradnik i čovjek lidera SDA Bakira Izetbegovića, više biti fokusiran na Beograd nego li na Sarajevo, napisao je u svom tekstu Milan Dobromirović, urednik političke rubrike u Informeru.

Iako ovo zvuči, kao što već rekoh, kao da je Dodik prodao svoju dušu crnom đavolu zarad fotelje, zapravo je jako dobro za Republiku Srpsku. Novoizabrani član Predsjedništva BiH kao svoje prve političke poteze najavio je ukidanje funkcije visokog predstavnika za BiH i odlazak stranaca iz Vrhovnog suda BiH.

Postoji li neki zahtjev koji istovremeno toliko brani vlast u Sarajevu, a opet, isto toliko koristi vlastima u Republici Srpskoj?

Postoji li nešto važnije u ovom trenutku nego izvući BiH iz stega i kandži američko-evropskog lobija i političkog razvrata, koji je godinama koristio Sarajevo za razračunavanje sa Srbijom i Srbima? Možete li smisliti bilo koji drugi potez koji će iskoreniti zapadne političke lutke-krpare, marionete koje su igrale kako Vašington i Brisel narede?

Nema sumnje da će Ruska Federacija i Vladimir Vladimirovič Putin podržati Dodikovu inicijativu. Biću dovoljno slobodan i bezobrazan da kao prorok u pokušaju kažem da ni Beograd neće imati velike zamjerke na ovo. Ostaje pitanje da li će Amerika i njen lider Donald Tramp razumjeti potrebu, mada mislim da zbog ličnog iskustva hoće, da ukine “duboku državu” i njene recidive koji već godinama haraju i vladaju u BiH, menjajući Dejtonski sporazum onako kako se njima sviđa i kako je njima po volji.

Ma koliko paradoksalno zvuči, u trenutku kad BiH, sa svim svojim državnim nefukcionalnostima, zahvaljujući Dodiku počne da liči na pravu i nezavisnu državu, i Republika Srpska pojačaće svoju političku snagu. U protivnom, kao što Dodik reče ne jednom prilikom, BiH ne može da opstane dovjeka.

Izvor: Milan Dobromirović