Završeno je prebrojavanje glasova sa redovnih birališta za članove Predsjedništva. Milorad Dodik osvojio je više od 350.000 glasova.

Željka Cvijanović za predsjednika Srpske povećala je vođstvo nad Vukotom Govedaricom. Za obradu je ostalo još osam redovnih biračkih mjesta.

I dok se čeka na glasove, koje su prikupili mobilni timovi i one pristigle poštom, ne stišava se bura oko nevažećih listića.

Birači su odlučili! A opštinske komisije potvrdile – član Predsjedništva iz Republike Srpske u narednom četverogodišnjem mandatu je Milorad Dodik. Oponenta je potukao do nogu. I definitivno je, nakon prebrojanih svih glasova na redovnim biralištima pobjeda uvjerljiva.

Iznenađenja ni teoretski nisu moguća, iako u glavnom centru na zbrajanje čeka još oko 90.000 glasova. Većim dijelom odnose se na FBiH. I Željka Cvijanović sljedeće četiri godine biće predsjednik Srpske. Vođstvo je ponovo uvećala za 200 glasova.

Sličan omjer snaga i za Predstavnički dom BiH – izvjesnih šest poslaničkih mjesta za SNSD – sa koalicionim partnerima najmanje osam.

Naspram neizvjesna četiri poslanička mjesta SDS-a, sa PDP-om maksimalno šest. Tačan raspored poslaničkih stolica, ipak, biće jasaniji tek kada se obrade svi glasački listići u glavnom centru za brojanje.

“S obzirom da je ove godine nešto uvećan broj glasača putem pošte i zahtjevi o detaljnijem pregledanju glasačkih paketa putem pošte mi očekujemo da ćemo taj posao završiti za 15 dana, vjerovatno i prije”. kaže Adi Agić, direktor Centra za brojanje glasova.

Tek kada taj dio posla bude završen u Centru i kada CIK saopšti utvrđene rezultate, počinje trodnevni rok za burno najavljivane žalbe na izborni proces i eventualne zahtjeve političkih subjekata za ponovljeno brojanje ili eventualno za ponavljanje izbora.

Svi dosadašnji zbog nepoznavanja zakona, već pristigli na adresu CIK-a, odbačeni su kao preuranjeni. A da li će biti ponovljeni u zakonskom roku, ili premijerno proslijeđeni CIK-u!? Za sada, izborni gubitnici i u Srpskoj i u Federaciji, ne odustaju.

Namjera im vidljiva još u izbornoj noći, kada su uporno tvrdili da pobjeđuju, iako su rezultati sa terena govorili drugačije.

Baš kao da je riječ o kuriozitetu, a ne o praksi koja se ponavlja svakih izbora u BiH, krivca su pronašli u “političkoj opciji” “nevažeći listići”, koja je uveliko prešla “izborni prag” u svim izbornim jedinicama. Nakon informacije CIK-a da je više od pola nevažećih glasačkih listića – ostalo nepopunjeno, na društvenim mrežama pojavili su se i pojedini popunjeni, a opet nevažeći.

Glasali su građani BiH – za Angelu Merkel, Husrefa Musemića, Davora Dragičevića, za Luku Modrića, Inzagija… Predsjednik “stranke” “nevažećih listića” je poručuju, gospodin “niko nevalja”, istaknuti član “Crni bombarder”.

Slike pokazuju brojno im članstvo. Vehid Šehić bivši član CIK-a, njihov izbor i “biračku volju” poštuje. I sam kaže, godinama već u kutiju spusti jedan prazan izborni listić.

“Јa takođe nikad nisam glasao za člana Predsjedništva BiH, ali napišem zašto i potpišem se punim imenom i prezimenom dok se građanima ne omogući aktivno i pasivno biračko pravo ja ću bojkotovati izbor članova Predsjedništva”, istakao je Vehid Šehić, bivši član CIK BiH.

Kao bivši član CIK-a, tvrdi i da je svih prethodnih izbornih godina, broj nevažećih glasačkih listića bio između šest i osam procenata. I da ovogodišnji, trenutno od 7,5 odsto nije novina. Novost je samo što je to, ovaj put, iskorišćeno za gromoglasnu paljbu izbornih gubitnika. Upravo zbog te i takve “paljbe” i atmosfera nepovjerenja.

“Pošto se stvorila atmosfera nepovjerenja u same izbore, bilo bi dobro da se tačno utvrdi, uz prisustvo posmatrača, kategorija nevažećih listića”, kaže Šehić.

Slična “atmosfera nepovjerenja” vladala je u Srpskoj i prije osam godina. Za nivo člana Predsjedništva nevažećih je bilo 64.000 glasova. CIK je tada pod pritiskom poklekao. Na ponovljeno brojanje potrošen je novac i vrijeme. No, posao je bio uzaludan.

“Brojalo se deset dana i koštalo je stotine hiljada maraka i od njih 64.000 utvrđeno je upravo onako kako je bilo”, rekao je Branko Petrić, predsjednik CIK BiH.

Na izborima, takođe opštim prije četiri godine, Mladen Ivanić pobijedio je Željku Cvijanović sa nepunih 8.000 glasova razlike. I sa 54.000 nevažećih listića. Tadašnji gubitnik, sadašnjem je, demokratski i civilizovano priznao pobjedu! Kakav će rasplet biti ovaj put? I da li će gubitnici svojom galamom, natjerati, primjera radi, stanovnike Drvara da na sljedećim izborima popune pravilno glasačke listiće. Za ove je definitivno kasno, već su ponijeli rekord veći od 60 odsto po broju nevažećih listića za člana Predsjedništva BiH.

RTRS