NE BI TREBAO BITI TABU TEMA Žene otkrile šta su trebale znati O SEKSU dok su bile mlađe

Kada je riječ o seksu teško je pronaći ženu koja o njemu nije imala bar jednu zabludu.

Najčešće se to događa zbog strogog porodičnog odgoja ili nepostojanja seksualnog odgoja u školama.

Zbog toga je HuffPost pitao žene šta su to željele znati o seksu i seksualnom zdravlju kada su bili mlađe. Evo šta su rekle.

Kada je vrijeme za seksualni odnos: Sasvim je u redu da sami odredite kada vam je vrijeme za prvo seksualno iskustvo te ne trebate osjećati pritisak zbog gubitka nevinosti.

– Kada je riječ o seksualnom istraživanju, većina ljudi ima tendenciju da se usredotoči na percepciju onoga što drugi rade, a ne na vlastitu spremnost za seksualna iskustva – rekla je psiholog Mahlet Endale i dodala kako su joj mnoge pacijentkinje kazale kako su osjećale da je njihovo djevičanstvo nešto čega se moraju riješiti što prije.

Odlazak ginekologu ne treba biti sramota: Odlazak ginekologu sasvim je normala stvar u životu svake žene. Zbog toga nikada ne biste trebale izbjegavati posjetu ginekologu, prvenstveno radi vašeg zdravlja.

– Voljela bih da sam znala koje su sve moje mogućnosti kada sam postala seksualno aktivna. Iako sam otišla u kliniku, uvijek me je iz nekog razloga bilo sramota zbog toga – kazala je Kris Hardi iz Čicaga te dodala kako mrzi što je tada nosila to breme sama.

Seksualna edukacija ne daje uvijek odgovore na sva pitanja: Mnoge žene željele bi da su više znale o seksu dok su bile mlađe te da škole trebaju posvetiti više pažnje kada je riječ o seksualnom obrazovanju.

Na taj način djevojke bi mogle razumjeti šta se dešava s njihovim genitalijama i reproduktivnim organima.

Nije tvoja krivica ako imaš problema s plodnošću: Istraživanja su pokazala da blizu devet odsto muškaraca i 11 odsto žena imaju probleme s plodnošću. Verona Hari je jedna od njih.

– Veći dio svojih kasnih 20-ih i ranih 30-ih provela sam optužujući i mrzeći svoje tijelo jer nisam mogla dobiti dijete. Nakon godina pokušavanja nisam se uspjela ostvariti kako majka. Bilo me je sramota otići ljekaru – kazala je Verona i dodala da bi, da je znala kako se plodnost može izliječiti, sigurno posjetila ljekara ranije.

Normalno je da se testirate na polne bolesti: Najbolje prijateljice Rošel Kodner i Žizel Fletčh kazale su kako je u njihovo vrijeme bilo veoma teško otići i testirati se na polno prenosive bolesti.

– Voljela bih da sam u to vrijeme znala više o tome gdje se i kako se testira. Prije 18. godine nikada se nisam testirala, iako sam praktikovala siguran seks i uvijek koristila prezervative, uvijek sam bila prestrašena da ne dobijem neku polnu bolest – rekla je Kodner.

Tvoje zadvoljstvo je jednako važno kao i partnerovo: Čelan Smit kaže da je uvijek mislila da je najbitnije od svega da u krevetu zadovolji svog partnera.

Međutim, sada zna da seksualno zadovoljstvo nije rezervisano samo za njega.

– Zbog toga je vrlo važno da sami otkrijete šta vas to u krevetu čini zadovoljnom te da to kažete i svom partner – rekla je Čelan, piše klix.ba.