Balkanski pripadnici ISIS nikada nisu drzali ključna mjesta u hijerarhiji ove terorističke organizacije, ali su se isticali brutalnim zločinima i ideološkim “slijepilom”.

Tri imena od kojih se diže kosa na glavi – Jasmin Keserović, Goran Pavlović i Lavdrim Muhadžeri – postala su dobro poznata i u domaćoj javnosti, a bezbjednosne agencije ih imaju na radaru. Njihove biografije podjednako su zastrašujuće.

Jasmin Keserović ratuje u Siriji pod ratnim imenom Japa.

Jasmina Keserovića iz Zavidovića u Bosni i Hercegovini javnost je upoznala 2017. godine kada je bio jedan od glavnih aktera promotivnog videa ISIS u kom se prijeti da će ova teroristička organizacija organizovati i sprovesti ubijanje ljudi sa Balkana. Te godine lociran je u Majadinu, u provinciji Dajr ez Zaur.

Foto: Screenshot/ Interpol

Foto: Intepol

Riječ je o mladiću rođenom 1994. godine, koji je u džihad otišao sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine – sa nepunih 19 godina.

Goran Pavlović

Beograđanin Pavlović inače je do 1995. bio zaposlen u Vojnotehničkom institutu u psrestonici Srbije. Imao je čin poručnika. Vojsku je napustio da bi počeo da radi na carini. U islam je prešao 2002. i uzeo ime Abdulah. Pretpostavlja se da se 2013. godine pridružio Frontu al Nusra u Siriji.

Foto: Privatna arhiva

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je optužnicu protiv njega jer se sumnja da se u Srbiji i više drugih zemalja udružio s više drugih osoba zbog terorizma, kao i da je vrbovao i obučavao ljude za teroristička dela i finansirao terorizam, piše Blic.rs.

Lavdrim Muhadžeri

Lavdrim Muhadžeri ubijen je u Siriji, a ratno ime mu je bilo Abu Abdulah al Kosovo

Lavdrim Muhadžeri, “Kasapin iz Kačanika” je, prema pisanju prištinskih medija, nekada radio u vojnoj bazi Kfora Bondstil u blizini Uroševca i za NATO u Avganistanu. Postao je poznat nakon što je objavljen video u kojem nožem ubija jednu osobu i spaljuje kosovski pasoš.

Foto: Privatna arhiva

Ubijen je u Siriji u junu 2017. godine, a mediji su spekulisali da je na Kosovu bio samo šest mjeseci ranije. Muhadžeri je bio komandant albanskih dobrovoljaca koji se bore u redovima ekstremističke Islamske države.

Srpskainfo