U zajedničkoj akciji MUP Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta uhapšeni su Žarko Aleksić iz Ugljevika i šestorica saučesnika osumnjičenih za bankarske prevare i pranje novca.

Tokom akcije zaplijenjeno je više od milion maraka u različitim valutama, a svi uhapšeni su sprovedeni u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Osim Aleksića, uhapšen je i njegov sin Gordan Aleksić (32), te Miralem Gajdić, Mirsad i Samir Salihbašić, Šefik Čustić i Admir Ćostić.

Izvor Srpskainfo blizak istrazi objasnio je da je Aleksić vlasnik mjenjačnice u Ugljeviku, koja je takođe bila predmet policijske akcije i pretresa.

-Osumnjičeni je okupio grupu ljudi koji su se bavili nezakonitom bankarskom djelatnošću. Aleksić i saučesnici su se bavili ilegalnom prodajom deviza na području Federacije BiH- objasnio je izvor iz istrage.

Dodaje kako su nakon hapšenja Aleksića, istražioci MUP RS pretresli njegovu mjenjačnicu i “mercedes”.

U ovim pretresima zaplijenjena je veća količina novca, oružje i računar.

Admir Arnautović portparol MUP TK, izjavio je za Srpskainfo da su tokom akcije izvršeni pretresi objekata koje su koristili osumnjičeni na području Ugljevika, Gradačca, Brčko distrikta i Srebrenika.

U pretresima je zaplijenjena veća količina američkih dolara, švajcarskih franaka, danskih kruna, hrvatskih kuna i drugih valuta u ukupnoj protivrijednosti od milion maraka.

– Službenici Sektora kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom TK, policijom Distrikta Brčko i MUP RS, postupajući po operativnom planu sačinjenom s ciljem poduzimanja zajedničkih policijskih mjera i radnji na sprječavanju i rasvetljavanju krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, nedozvoljeno bavljenje bankarskom delatnošću, na osnovu naredbi Opštinskog suda u Gradačcu i Osnovnog Suda u Bijeljini, izvršili su pretres porodičnih kuća, pomoćnih objekata i vozila na području Srebrenika, Gradačca, Distrikta Brčko BiH i Ugljevika te na osnovu prikupljenih dokaza, uhapsili sedam osoba koje se dovode u vezu s vršenjem navedenih krivičnih dela – saopšteno je iz MUP Tuzlanskog kantona. N.MORAČA

Odluka o pritvoru

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli nakon saslušanja sedmorice uhapšenih donijeće konačnu odluku o eventualnom zahtjevu za jednomjesečnim pritvaranjem. Svi zaplenjeni predmeti tokom pretresa, kako su naveli iz tužilaštva, biće dio materijalnih dokaza u budućem krivičnom postupku.

Srpskainfo