Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Mostaru odluku prema kojoj će od 1. januara naredne godine minimalna akciza po kutiji cigareta iznositi 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,6 KM, a akciza na duvan za pušenje 114,4 KM po kilogramu, umjesto dosadašnjih 104 KM.

Prema usvojenoj odluci o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za narednu godinu, specifična akciza na cigarete za 2019. treba da iznosi 1,6 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,5 KM, saopšteno je iz UIO.

“Usvojenom odlukom propisano je da poreski obveznici i oni koji prometuju cigarete moraju da popišu zalihe na dan 1. januar 2019. godine, a popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru do 7. januara”, naveli su iz UIO.

Predviđeno je i da poreski obveznici kalkulacije maloprodajnih cijena, formiranih shodno ovoj odluci zasnovanoj na Zakonu o akcizama u BiH, moraju dostaviti do 30. novembra ove godine.

Članovi Upravnog odbora UIO BiH danas su jednoglasno usvojili zahtjev za dodjelu sredstava Upravi iz budžeta za iduću godinu.

Upravni odbor UIO BiH usvojio je prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2019. godine i uputio je u dalju proceduru Savjetu ministara BiH.

“Upravni odbor UIO primio je k znanju informaciju u vezi s problemima prilikom sprovođenja presude Suda BiH u korist Republike Srpske, a koja se odnosi na isplatu štete zbog raspodjele prihoda s jedinstvenog računa, ali nije bilo saglasnosti o rješenju koje je ponuđeno iz Uprave”, naveli su iz UIO BiH.

Na sjednici nije postignuta saglasnost o privremenim, konačnim poravnanjima između entiteta za prethodne godine i o odluci o privremenim koeficijentima za raspodjelu prihoda za posljednji kvartal ove godine.

Na sjednici Upravnog odbora podržana je informacija UIO koja se odnosila na zaključke Vlade Federacije BiH u vezi sa raspodjelom i utroškom prihoda od putarina.

SRNA/RTRS