Opasnost od povratnika sa ratišta iz Sirije koji su se borili na strani takozvane “Islamske države” postoji, ali ona se ne dovodi u vezu samo za teritoriju Kosova i Metohije, već i za BiH, Makedoniju, pa i Rašku, izjavio je vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski.

Povodom nedavnog hapšenja šestočlane grupe džihadista na Kosovu i Metohiji pod sumnjom da su planirali napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Lazanski je istakao da je odgovornost za bezbjednost na području Kosovu i Metohiji na pripadnicima Kfora.

“Problem je što mi nemamo kontrolu na Kosovu i Metohiji i zato je to pitanje za Kfor. Oni su zaduženi za bezbednost u južnoj srpskoj pokrajini”, rekao je Lazanski za Radio-televiziju Srbije.

Najave o mogućim napadima džihadista na izraelske mete i Kfor, prema Lazanskom, nisu realne.

“Napad na Kfor bi bio vrhunac njihovih ambicija. Što se tiče Izraelaca njih nema u ovom regionu, a i kada dolaze sportske ekipe oni ne putuju bez priprema bezbednosnih struktura. Dakle, ostaju Srbi sa Kosmeta koji su potencijalno laka meta jer nisu ni naoružani, ni obučeni, ali za njihovu bezbednost je takođe odgovoran Kfor”, objašnjava Lazanski.

Prema njegovim riječima, etabliranje nekakvog islamskog kalifata u sredini gdje postoji Kfor i druge bezbjednosne strukture nije realno, iako je moguće da, zbog pomjeranja stanovništva iz sela u gradove, džihadisti koriste napuštena i udaljena sela za skrivanje.

Što se situacije poslije izbora u Bih tiče, vojno-politički komentator “Politike” smatra da ne treba mnogo pažnje pridavati izjavama Željka Komšića kada je u pitanju Kosovo i Metohija, jer ne vjeruje da može doći do preglasavanja u Predsjedništvu BiH.

Lazanski je rekao da ne razumije ni šta znači suprotstavljanje Sarajeva izgradnji mosta na Pelješcu, tim prije što BiH koristi hrvatsku luku Ploče.

“Hrvatska ima potrebu da napravi taj most i ne vidim razlog zašto bi Sarajevo to blokiralo”, rekao je Lazanski.

SRNA/RTRS