Pojedinci iz DNS koje je predsjednik SNSD Milorad Dodik optužio da u kampanji nisu poštovali koalicioni porazum, smijenjeni su sa funkcija u javnim preduzećima, prijeti im smjena, ili su saslušani u policiji.

Nakon smjene direktorke ŠG „Vrbanja“ iz Kotor Varoša Daliborke Kerezović Damjanović, kako saznajemo ista sudbina čeka i direktora RiTE „Ugljevik“ Đorđa Popovića, koga je Dodik i na predizbornoj tribini SNSD u Ugljeviku optužio da nije ispoštovao stranačku kvotu prilikom zapošljavanja jer je SNSD dao manje radnih mjesta nego što im pripada. Popović je odbornik DNS u Loparama, a na proteklim izborima za Narodnu skupštinu osvojio je 10.238 glasova i osvojio poslanički mandat.

Takođe, smjena je izvjesna i za v.d. direktora JP „Putevi Srpske“ Nenada Nešića, ali za sada nismo uspjeli da saznamo više detalja. On je u četvrtak saslušan u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo zbog sumnje da je počinio krivično djelo prinuda.

Foto : Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema našim saznanjima, Nešić je osumnjičen da je prijetnjama i vrijeđanjem prinudio direktora „Ilidža puteva“ Dobrivoja Bratića iz Istočne Ilidže da njegova firma obavi građevinske radove u vrednosti 155.000 maraka. Nešić za Srpskainfo nije želio da komentariše ove navode. Prema našim saznanjima, on je nedavno došao u kancelariju Bratića i prijetio mu, nazivajući ga pogrdnim imenima.

-On je od Bratića tražio da asfaltira određene puteve, pa čak i da putevi idu direktno do kuća nekih osoba. Kada je Bratić to odbio on mu je prijetio, čak govorio i da će ga smijeniti i da više neće biti direktor – rekao je izvor blizak istrazi i dodao da su ti putevi bili način na koji je Nešić sakupljao glasove u ovoj regiji.

Bratić je juče za Srpskainfo rekao da što prije želi zaboraviti taj slučaj, ali i samog Nešića. U njegovom glasu se moglo osjetiti da ga je ovaj događaj veoma potresao.

-Sve sam to ispričao policiji. Ja to pokušavam da zaboravim kao ružnu sliku iz prošlosti. Očekujem da će sve uraditi kako treba, a njegovo ime ne želim više ni da čujem – kratko je rekao Bratić.

Podsjećamo, lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da su pojedinci u DNS, koje je nazvao „mangupima“, u kampanji radili protiv interesa koalicije i dao ultimatum predsjedniku DNS Marku Paviću da ih se riješi ako želi da ostanu partneri u vlasti. Po svemu sudeći, Pavić je poslušao Dodika. Nakon sjednice Kolegijuma DNS saopšteno je da je rukovodstvo stranke jedinstveno i odbačeni su „zlonamjerni pokušaji destabilizacije i raskola unutar stranke“.

– Prioritetni zadatak DNS je zaštita interesa RS, jačanje institucija i vladavina prava, te razvoj ekonomije i zapošljavanje. Kolegijum izražava zadovoljstvo pobjedama zajedničkih kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika Srpske, čemu je DNS dao nemjerljiv doprinos – navode u saopštenju.

Kako saznajemo, Kolegijumu su prisustvovali Pavić, njegov zamjenik Nedeljko Čubrilović, potpredsjednica stranke Spomenka Stevanović i generalni sekretar Dragutin Rodić. Ako je zaista postignuto jedinstvo, onda se Pavić očigledno priklonio većini oko Čubrilovića, koja je za nastavak dugogodišnje koalicije s Dodikom. Presudilo je to što Čubrilović ima podršku većine poslanika u Klubu DNS, najmanje osam.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

-S druge strane, Pavić je očigledno pustio niz vodu „mangupe“ u Narodnoj skupštini RS. To su Milan Radović, Aleksandar Glavaš i Đorđe Popović. I bez njih trojice vladajuća većina bi trebalo da ima više od 50 poslanika sa SNSD, ostatkom DNS, SP, i US – kaže izvor Srpskainfo.

Slučaj “Ljubija”

Mada nije u direktnoj vezi, u kontekstu okršaja Dodika i DNS može se posmatrati i odluka Vlade Republike Srpske da odobri prodaju državnih akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ pute aukcije na berzi. Kao što je poznato, DNS je dva puta u Narodnoj skupšini RS spriječio prodaju za njih strateški važne „Ljubije“, ali su SNSD i SP ovaj put našli način kako da izbjegnu glasanje u parlamentu.

(Slobodan Popadić, Goran Obradović)

Srpskainfo