Biti roditelj nije nimalo lak zadatak…

Oni koji to nisu osetili na svojoj koži ne znaju kako je to naći se u ulozi roditelja i brinuti o jednom malom životu koji je došao na svet posle devet meseci nestrpljivog iščekivanja.

Dok je nekima potpuno prirodan osećaj da preuzmu brigu o bebi, istraživanja pokazuju danovopečenim majkama treba ponekad i više od 3 meseca kako bi shvatile kompleksnu prirodu materinstva.

Majke najčešće brinu oko zdravlja deteta. Foto: Profimedia

Od 2.000 majki koje su posmatrane u istraživanju, više od polovina njih izjavilo je da je provelo prvih nekoliko meseci u životu bebe brinući o tome kakve su kao roditelji. Njihova najveća briga bilo je zdravlje bebe, kada se veliki broj njih izrazio brigu da se beba ne razboli.

Druga najveća briga bila je koliko često trebaju da hrane bebu, dok je treća briga bio novac kojim će podizati bebu. Više od petine njih su izjavile da se nisu osećale samouvereno u hranjenju bebe i nisu bile svesne oppcija koje im stoje na raspolaganju.

Prema rečima pedijatra doktorke Dženifer Gardner, znanje o tome kako da hranite bebu je od velikog značaja za bebin razvoj. Ona je ukazala da najveći broj roditelja pravi grešku jer dodaje previše vode u formulu.

Briga o bebi je veoma stresna za majke. Foto-ilustracija: Profimedia.com

– Mnoge mlade mame prave grešku kada rastvaraju formulu sa dosta vode jer misle da će tako uštedeti novac i da će beba tako lakše da je svari. Ovo je ozbiljan nesporazum koji ne sme olako da se shvata jer rastvaranjem važnih sastojaka iz formule u periodu ubrzanog rasta bebe može da bude veoma opasno po nju, rekla je doktorka.

Upozorila je da roditelji moraju uvek da čitaju instrukcije na etiketi formule pre nego stave bebinu flašicu u mikrotalasnu. To može da ošteti sastojke u formuli i da opeče bebina usta.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)