“Protest u subotu na Trgu Krajine pokazuje najveću štetu koja se može nanijeti jednom politizacijom takvog slučaja kao što je nerazjašnjena smrt Davida Dragičevića,” ocijenio je za ATV Danijel Simić, osnivač i urednik portala “Frontal.rs”.

Osvrnuvši se na činjenicu da je nakon obraćanja Davora Dragičevića, oca nastradalog mladića, riječ preuzela opozicija, Simić kaže da se opozicija pravda biračima za svoj neuspjeh na izborima.

“Od početka se znalo da je taj skup teško politizovan. Iako to nije protivzakonito, situacija je postala već nadrealna i čak malo degutantna, dok opozicione partije potpuno očekivano pokušavaju da jedan strateški poraz na izborima predstave kao jedan dobitak na moralnom planu ili uspjeh na lokalu, u Banjaluci. Stiče se dojam da se produžava to neko pravdanje svojim biračima i bodrenje članstva, da bi se na kraju prešlo i u nešto što liči na pripremu za lokalne izbore,” rekao je Simić.

Komentarišući javno prozivanje političara da li će da prihvate, ili ne, mandat on kaže da je to neodgovorno.

“To nekakvo javno prozivanje poslanika da li se odriču mandata, koji su im dali građani, mislim da je prije svega neodgovorno prema njihovim biračima. Pitanje je da li i koliko bi opozicija, da je na ovaj način izašla i javno politizovala ovaj slučaj prije izbora, koliko bi se to odrazilo na biračko tijelo, koliko bi birača njih biralo, odnosno koliko se birača slaže sa njima” kaže Simić.

On pojašanjava da u tom nekom paralelnom ispipavanju pulsa i pokušaja za ostvarivanje masovnosti zapravo nema velike masovnosti ni na tim posebnim skupovima.

“Nema nekakve kritične mase, jer su svi ljudi koji su dolazili do sada, da daju podršku protestima, išli nekako nadpartijski, u principu glasanjem protiv, više nego što su u principu bili opredijeljeni da podrže određenu političku partiju i njen politički program,” rekao je Simić.

On je naglasio da je tragično da imamo sitaciju da nekoliko dana poslije izbora još uvijek nemamo čestitanje jedne i druge strane, i mirenja sa izbornim rezultatom.

“Ovo nije slobodna zemlja i nama vladaju stranci. Taj strani faktor ne govori o nekoj velikoj izbornoj krađi, dok se ne oglašavaju ni institucije, kao što je američka institucija u Evropi OESC. Niko ne daje tako zapaljive izjave kao domaći političari i čisto mislim da je to borba unutar svoje stranke, za očuvanje pozicija koje su bile do sada, odnosno da se stranke zadrže na okupu i da se ujedine oko nekog budućeg cilja koji će ih voditi na naredne izbore, odnosnu u funkcionisanje, ili kao opozicije ili kao dio nekakve vlasti.

ATV