Prema još preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, sa oko 30 hiljada glasova prednosti, Željka Cvijanović novi je predsjednik Republike Srpske.

Vukota Govedarica, kandidat Saveza za pobjedu, i dalje ne priznaje izborni poraz. I dalje tvrdi da je izabrani predsjednik Republike, i da su izbori pokradeni. To je večeras ponovio i na banjalučkom Trgu Krajine, na skupu grupe Pravda za Davida.

Јoš 0,13 odsto biračkih mjesta za predsjednika Republike Srpske Centralna izborna komisija tek treba da obradi, a licitiranje sa izbornim pobjednikom i dalje traje. Na tvrdnje opozicije da su izbori pokradeni i da je izabrani predsjednik Srpske Vukota Govedarica, iz SNSD-a čiji kandidat sa više od 4 odsto u izbornoj trci vodi opoziciji poručuju da prestane biti destruktivni faktor.

“Vukota Govedarica za sebe može reći da je predsjednik Republike Srpske isto koliko može reći i da je on Napoleon Bonaparta ili Supermen. Do izbora svi smo znali da je gospodin Govedarica neozbiljan kandidat za predsjednika Republike, a sada svi možemo da vidimo i da je neozbiljan čovjek. Mi nismo imali nikakvu potrebu da bilo šta krademo”, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Na negiranje izbornih rezultata pojedinih opozicionih kandidata oglasio se i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac. U izjavi za Srnu poručuje da je srpski član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, u autorskom tekstu za NIN, priznao izborni poraz i poslao poruku kolegama u opozicionom bloku da se manu uličnih protesta. Odbacuje Ivanićeve tvrdnje da je Dodika pobijedio u urbanim sredinama, te da je izbore izgubio zahvaljujući Dodikovoj izbornoj bazi u selu.Svoj stav o post-izbornoj kampanji dao je i Nenad Stevandić.

“Svaka podjela u srpskom stanovništvu na seosko, gradsko, obrazovano, neobrazovano dovodi disoluciji društva. Očigledno je da je gospodin Ivanić pored toga proiznao poraz koji je mnogo veći nego što je bio poraz u prošlom ciklusu kada je Ivanić pobijedio, ali tada niko nije dijelio ljude”, naglasio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Sedam dana nakon opštih izbora kampanja kao da nije stala. Iako Centralna izborna komisija glasove još uvijek zbraja trendovi iz izborne noći praktično su ostali isti, pa je evidentno da se ni političke snage u Srpskoj neće bitnije mijenjati.

RTRS