Da bi se zaštitio vitalni nacionalni interes Srba u BiH, Republici Srpskoj neophodno je jedinstvo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, poručio je budući srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, gostujući u emisiji “Ćirilica”.

Za TV Hepi istakao je da će vrijeme pokazati jesu li poslanici opozicionog bloka pogriješili kada su odbili njegov poziv za jedinstvo na bh. nivou. Dodik je istakao da je izborni rezultat nemoguće promijeniti i da je pobjeda SNSD-a na opštim izborima cjelovita.

Republika Srpska i srpski narod nemaju vremena i neophodno im je jedinstvo – poručio je predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Presjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za TV Hepi. Zbog toga je kaže, u naredne četiri godine u bh parlamentu Srbima neophodno jedinstvo.

“To znači, kada se glasa, da bi zakon prošao na prvom čitanju mora da ima pet srpskih glasova, na drugom čitanju koje je obavezno mora da ima 10”, pojasnio je Dodik.

Ponovio je da je prema članu 3. Ustava, BiH sastavljena od entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH i da su voljom stranaca od Srpske oduzete nadležnosti, prenesene na bh. nivo i u Ustavni sud uvedeni stranci. Narod je ističe, shvatio da u BiH posljednju riječ nemaju stranci. Kaže da će se boriti za vraćanje oduzetih nadležnosti i da je zbog čvrstog stava problem upravo strancima.

“Znaju da se Milorad Dodik sa tim neće pomiriti, zato je bio problem, zato je rekao Incko da ga Republika Srpska podsjeća na hitlera i Nacističku Njemačku i rekao sam dok se ne izvini nećemo se sastati”, istakao je Dodik.

Zbog svih poteza, kaže Dodik, ono što će obiljžiti prvi dio mandata biće težnja za ukidanjem Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Ističe da u Predsjedništvo BiH odlazi sa mandatom srpskog naroda i da će zbog toga zahtijevati da se u svakom trenutku iza njega nalazi zastava Republike Srpske. Govoreći o ishodu opštih izbora, Dodik ističe da narod nije dozvolio da bude izmanipulisan. Građanima je zahvalio na podršci koju su mu pružili i pored, kako kaže, brojnih sprekulacija.

“Sama činjenica da je jedan događaj, težak, iskorišten da se dva dana pred izbore napravi politički skup i da se na njemu pojavljuje američka amabsadorka, očekući neke nemire, govori o njihovoj ozbiljnosti. U tom pogledu na našoj strani je bio narod, mi smo bili u svakom mjestu”, naglasio je on.

Čestitke na izbornom rezultatu od strane pojedinih opozicionara, ističe Dodik, stvar su korektnosti. Demantovao je tvrdnje o pokradenim izborima, ali i sprekulacije o broju nevažećih listića, koji je kaže, jedak broju u prethodnim izbornim ciklusima.

RTRS