Komad „Sabirni centar“ režisera Marka Misirače NPRS proglašena je od strane publike, najboljom predstavom na festivalu u Kragujevcu.

Ova predstava nastala po tekstu Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Pozorišta Prijedor nagrađena je sa prosječnom ocjenom 4,96.

Ljubiša Savanović, glumac NPRS koji igra u ovom komadu osvojio je specijalnu nagradu žirija za ulogu u ovoj predstavi pošto je žiri ocijenio: “da je Savanović bio koncentrisan, jednostavan, istinit kao sin”.

Što se tiče ostalih nagrada žiri 13. Joakim Inter Festa, u kome su bili rediteljka Ivana Vujić, glumac Zijah Sokolović i kostimograf Jelena Janjatović, dodijelio je Joakimovu nagradu za najbolju predstavu komadu “Ustav Republike Hrvatske” satiričnog pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba.

Joakimovu nagradu za glumu ravnopravno dijele Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja i Ana Maras Harmander za ulogu Maje Samardžić u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”, za “veoma uspješno modeliranje likova sa jasno izraženim promjenama”.

Nagradu za glumu dobio je Boris Kavaca u predstavi “Zadnje lune” Gledališča Koper iz Slovenije, za “visoko preciznu, energetski izuzetnu ulogu Oca”.

Nagrada za vizuelnost dodjeljuje se predstavi “Zadnje lune”, kao i za režiju iste Dušanu Mlakaru za predstavu zbog “izuzetne anatomije starenja i smrti.

Srpskainfo