ПРИЈЕДОР, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - У приједорском насељу Чиркин Поље почела је изградња темеља манастира посвећеног Покрову Пресвете Богородице, у близини средњовјековног манастира Милошевац, а помоћ у изградњи очекује се од локалне заједнице, Владе Републике Српске и вјерујућег народа.

U prijedorskom naselju Čirkin Polje počela je izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice, u blizini srednjovjekovnog manastira Miloševac, a pomoć u izgradnji očekuje se od lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske i vjerujućeg naroda.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izrazio je nadu da će do kraja godine biti završen i osveštan temelj novog vjerskog objekta, dimenzija 30 puta 20 metara.

On je naglasio da na ovaj način Manastir Miloševac doživljava vaskrsnuće i dodao da se novi temelj gradi u neposrednoj blizini budući da je na mjestu nekadašnjeg manastira sada groblje.

“Manastir Miloševac vjerovatno je stradao u vrijeme Austro-turskog rata i ovdje na groblju, u neposrednoj blizini, nailazimo na temelje, ciglu, keramiku, kamen koji ukazuju na postojanje te građevine”, naveo je Hrvaćanin.

Gradilište su danas posjetili vladika banjalučki Jefrem, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predsjednik DNS-a Marko Pavić i sveštenici Crkvene opštine Prijedor.

Prema istorijskim podacima, Manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje i mjestu pod nazivom Crkvina. I u tim dokumentima se pominje da se na dijelu manastirišta razvilo seosko groblje.

Prema narodnoj priči, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu je izgrađena 1890. od kamena porušenog Manastira Miloševac.

SRNA/Srpskainfo