U Prijedoru je promovisana publikacija “Moj grad, grad kulturnog nasljeđa”, koju je pripremila neformalna grupa mladih „Alternativa”, a nastala je kao rezultat istraživanja koje su mladi obavili prošle godine, na radionici u okviru projekta “Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih”.

Publikacija sadrži podatke o istorijskim ličnostima Prijedora, koje su ostavile traga u razvoju kulturnog života i društva u cjelini. Svoje mjesto u publikaciji ‘Moj grad, grad kulturnog nasljeđa” našli su poznati slikari Todor Švrakić i Pero Popović, pisci Gojko Banović i Mladen Oljača, braća Mladen i Sreten Stojanovtć, istaknute ličnosti iz NOB-a Esad Midžić, Osman Džafić, Mira Cikota. Nije zaboravljena ni Prva partizanska avijacija te Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila”.

Nije bilo nimalo lako prikupiti podatke i bili smo iznenađeni da nema više informacija o tako značajnim ličnostima, istraživali smo njihove biografije, a osim interneta, pomogli su nam i kompetentni sagovomici iz lokalne zajednice – objasnila je predstavnik “Alternative”, Božana Tintor

Mladi ljudi su se sami pokrenuli, aktivirali u očuvanju (istorije svog grada). Aplicirali su sa projektom i dobili potrebna sredstva za štampanje publikacije – rekla je Maja Kos, koja je bila organizator tromjesečne radionice na kojoj su mladi pripremali tekstove o znamenitim ličnostima Prijedora.

Izdavač publikacije je Narodna biblioteka “Činio i Metohije”, a štampana je sredstvima Fonda za mlade, koji je oformljen 2016. godine, kao plod saradnje Grada Prijedora i Agencije lokalne demokratije u sklopu projekta “Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih”.

M.Z./Kozarski