Glasački listići prebrojani nakon petka, po svemu sudeći neće bitnije uticati na raspored mandata u NSRS.

Posljednji pristigli glasovi nisu uticali na broj mandata koji bi SNSD trebalo da ima u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, tvrde u ovoj stranci. U skupštinskim klupama trebalo bi da imaju 28 mandata, kao što je projektovano i prethodnih dana.

“SNSD ostaje ubjedljivo prva stranka u Skupštini Republike Srpske. Trenutno, imamo 28 mandata. Postoji mogućnost da ćemo imati i mandat više, ali u svakom slučaju će neće doći do nekih velikih promjena. SNSD ostaje vodeća stranka i sa koalicionim partnerima će imati komotnu većinu”, ističe portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Mandati SNSD-a u NSRS

Mandati SNSD-a u NSRS

U DNS-u nisu željeli da komentarišu očekuju li eventualna odstupanja od predviđenih 13 mandata, koliko su im analitičari predviđali prije nego što je bio poznat procenat glasova iz inostranstva koji će im pripasti.

Mandati DNS-a u NSRS

Mandati DNS-a u NSRS

Socijalisti tvrde da, po posljednjoj analizi, imaju sedam sigurnih mandata i da još postoji matematička mogućnost da iz biračkog tijela: glasova iz inostranstva, sa nepotvrđenih listića i prikupljenih mobilnim timovima, dobiju još jedan, osmi.

Mandati SP u NSRS

Mandati SP u NSRS

Upravo na glasovima iz inostranstva Koalicija “Zajedno za BiH” čiju okosnicu čini SDA bazirala je optimizam da bi uz, prethodno izvjesna tri mandata, mogli dobiti i četvrti, čak i peti. Podaci CIK-a sugerišu da su ta očekivanja bila nerealna i da će ova grupacija u budućem sazivu, najvjerovatnije, imati tri poslanika.

Mandati Koalicije "Zajedno za BiH"

Mandati Koalicije “Zajedno za BiH”

SDS se danas nije oglašavao, pa smo ostali uskraćeni za odgovor koliko se razlikuje njihova posljednja procjena u odnosu na projekciju analitičara da će nakon konačne raspodjele imati 16 mandata u Narodnoj skupštini.

Mandati SDS-a u NSRS

Mandati SDS-a u NSRS

Stranka Branislava Borenovića trebalo da ima devet, a Dragana Čavića četiri poslanika. Zadovoljavajući broj glasova dobila je “Ujedinjena Srpska”. Stranci, koja će prvi put biti predstavljena u Narodnoj skupštini, pripašće tri mandata.

Mandati PDP-a i NDP-a u NSRS

Mandati PDP-a i NDP-a u NSRS
Mandati Ujedinjene Srpske u NSRS

Mandati Ujedinjene Srpske u NSRS
RTRS