Na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor u proteklih devet mjeseci broj krivičnih djela smanjen je za 17 odsto, izjavio je danas načelnik ove uprave Dalibor Ivanić.
“U oblasti privrednog kriminaliteta zastupljenost koruptivnih krivičnih djela iznosi 53 odsto, dok ukupna protivpravno stečena imovinska korist iznosi više od 1.500.000 KM”, naveo je Ivanić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 40 odsto.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović naveo je da je u proteklih devet mjeseci evidentirano 735 krivičnih djela.

“Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 88 odsto, a broj povratnika u vršenju krivičnih djela je u padu za 11 odsto, kao i broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela za 34 odsto”, rekao je Mikanović.

Krivičnih djela privrednog kriminaliteta evidentirano je 60, od kojih su 32 koruptivnog karaktera.

Načelnik Sektora policije Sretoja Vujanović rekao je da je u oblasti javnog reda i mira evidentirano 386 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Ukupan broj počinjenih prekršaja je u padu za 15 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

“Evidentirano je 755 saobraćajnih nezgoda i nesreća ili 14 odsto više nego 2017. godine u kojima je poginulo 12 lica – četiri vozača traktora, jedan motociklista, dvojica biciklista, dva suvozača, dva pješaka i jedan vozač”, precizirao je Vujanović.

Ukupno je evidentirano 18.719 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja ili u prosjeku 70 prekršaja dnevno. Iz saobraćaja je isključeno 2.008 vozača, od kojih 80 odsto zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Video:Kozarski