Beogradski književnik Filip David kaže da je zahtjev dijela Bošnjaka iz dijaspore da se iz školskih programa izbace Njegoš i Danilo Kiš nerazuman i ekstreman.

Zahtjev dijela bošnjačke zajednice da se iz školskih programa u region izbace “Gorski vijenac” i “Peščanik” naišla na neodobravanje i oštre osude mnogih u kulturnoj i društvenoj javnosti regiona. Za većinu bošnjačkih organizacija u regionu na koje je ovaj apel adresiran, kao i za crnogorska ministarstva kulture i obrazovanja, ovakva inicijativa je neprihvatljiva, dok ga ugledni beogradski književnik Filip David ocjenjuje nerazumnim – prenosi RTS.

David kaže da je takav zahtjev dijela Bošnjaka iz dijaspore nerazuman i ekstreman.

– Mi znamo da na ovim našim prostorima jedan ekstremizam, jedno pretjerivanje, izaziva odgovor na drugoj strani i to samo vodi daljim sukobima i pretjerivanjima. Što se mene tiče ni jedan ni drugi zahtjev ne dolaze u obzir jer produbljuju tu neku mržnju između naroda i država – navodi David.

Književnik ističe da je apsurdno na takav način ocjenjivati književna djela poput “Gorskog vijenca” ili “Peščanika”.

– Njegoš je pisao ono što je pisao u svoje vrijeme i to njegovo djelo treba posmatrati u okvirima tog vremena u kojem je pisao ‘Gorski vijenac’ i ‘Luču mikrokozma’. Što se tiče Danila Kiša apsolutno je nerazumno, neprihvatljivo je jer je Danilo, a to znam iz prve ruke jer smo bili prijatelji, bio pisac koji se suprotstavljao svakom obliku netolerancije. Zato je apsurdno tražiti da se njegov roman izbaci iz lektire. To bi bila diskriminacija prema Kišu, prema njegovom djelu i svemu onome što je on predstavljao – zaključuje Filip David.

Pet bošnjačkih udruženja i asocijacija iz dijaspore uputili su apel institucijama Bošnjaka u regionu i vladama Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske i Slovenije u kojem traže da se iz školskih programa uklone dvije knjige, Njegošev “Gorski vijenac” “i Peščanik” Danila Kiša, jer se, kako su ocenili, radi o “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima”.

Apel su potpisali udruženje Sandžak u Sloveniji, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Pravda – BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada, a u njemu se ističe da je sadržaj ta dva djela godinama “bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”.

Srpskainfo