U blizini srednjovjekovnog manastira Miloševac, u prijedorskom naselju Čirkin Polje, počela je izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice. Kako kaže protonamjesnik Dragan Hrvaćanin, na ovaj način manastir Miloševac doživljava vaskrsnuće, a novi temelj se gradi u neposrednoj blizini, jer je danas na mjestu nekadašnjeg manastira groblje.

– Došao je i taj dan, da jedna od mnogih potkozarskih svetinja vaskrsne i doživi svoju obnovu. Cirkin Polje je u narodu poznato i kao kaluđersko polje, što upravo govori o tome da je ovdje nekada davno postojao manastir. Ako se osvrnemo na istorijske podatke, postoji šematizam Mitropolije Dabrobosanke za 1884., 1885., 1886. godinu koji govori “da pored Prijedora postoji jedan manastir na ravnici obrasloj šumom’, a slično govori i šematizam Mitropolije Banjalučko- Bihaćke 1901. godine “da pored Prijedora u ravnici obrasloj šumom postoji jedan manastir gdje se razvilo groblje”, u kojem se i dan danas mještani sahranjuju. I zaista jeste tako, nekoliko metara od temelja se nalazi groblje na kojem prilikom iskopavanja grobnica često naiđemo na opeku, kamen, čak i na ostatke temelja. Bilo je par slučajeva da se grobno mjesto moralo pomjeriti, jer je udaralo na temelje. Sve to govori o postojanju srednjovjekovnog manastira Miloševac, koji je vjerovatno stradao u vrijeme Austro-turskog rata – priča Hrvaćanin.

Prema narodnoj priči, Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu je izgrađena 1890. od kamena porušenog Manastira Milosevac.

-Jer, ova rijeka Miloševica. po kojoj je manastir dobio ime, upravo se proteže od crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu do ovog mjesta. Postoji još jedan istorijski podatak vezan za 1690. godinu, pominju se proiguman Aksentije Milosevac i jeromonah Timotije Milosevac, jedan i drugi imaju isto prezime, što govori da su ti monasi bili iz manastira Miloševac – dodao je Hrvaćanin.

Kako kaže Hrvaćanin, uz Božiju pomoć, temelj manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice u Čirkin Polju, ako vrijeme posluži, mogao bi biti završen i osveštan polovinom novembra. Kako smo se i uvjerili na terenu, radovi na izgradnji temelja bliže se kraju, uzdiže se teren oko manastira, a kako smo uspjeli da saznamo, u pitanju je jako zahtjevna građevina. Pomoć u izgradnji očekuje se od lokalne zajednice, Vlade Republike Srpske i vjerujućeg naroda.

M.Š./Kozarski