Građani Bihaća danas su ponovo protestovali zbog izostanka reagovanja nadležnih institucija u Sarajevu na migrantsku krizu u ovom gradu. Protesti su prošli bez incidenata, ali uz znatno prisustvo policijskih agencija. Novo okupljanje najavljuju za sutra na Gradskom trgu.

Stotinak građana skoro sat vremena je boravilo u blizini Đačkog doma u naselju Borići, gdje se nalazi improvizovani migrantski kamp. Zahtjevi i dalje isti, upućeni ka institucijama u Sarajevu – pod hitno spriječiti dalji priliv migranata i prihvatni centar izmjestiti iz gradskog područja.

MUP-u Unsko-sanskog kantona i Ministarstvu bezbjednosti BiH ostalo je još 24 časa, odnosno 4 dana, da Bišćanima odgovore na pitanja – da li će spriječiti dodatni priliv migranata i da li će prihvatni kamp izmjestiti iz centra grada. U suprotnom, kažu, blokiraće puteve, državne institucije, pa čak i granične prelaze.

Prema posljednjim podacima, od početka godine evidentirano je oko 10 hiljada migranata u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, u protekla dva mjeseca u Bihać ih je došlo oko 5 hiljada što je bezbjednosnu situaciju u gradu dodatno zakomplikovalo.

Građani su za sutra najavili novo okupljanje na Gradskom trgu u 18 časova. U međuvremenu, traže proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, imajući u vidu da se bliže hladniji dani, i plaše se, kažu, da bi bezbjednosna situacija tada moglo dodatno da se zakomplikuje.

RTRS