U Velikom Palančištu, na groblju žrtvama fašističkog terora – Puharine, održan je tradicionalni istorijski čas, u znak sjećanja na nedužne civile, koje su ustaše ubile na Srđevdan 1942. godine. Brojne delegacije položile su vijence na spomen-kostumicu.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u ovom selu bez upotrijebljenog vatrenog oružja, noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 402 stanovnika, među kojima je bilo 259 djece uzrasta do 1 godina. Ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac.

Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja. U jednoj noći potpuno su ugašena i nestala ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

Preživjeli mještanin Mićo Banović i danas se sjeća crnog oktobra. Kada su ustaše upale u selo, imao je samo deset godina.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je da se na ovom lokalitetu, poznatom i kao Vujičića glavica, nalazi partizansko groblje u kojem je sahranjeno 150 partizana poginulih tokom Drugog svjetskog rata sa ovog područja i 402 civilne žrtve pokolja iz oktobra 1942. godine.

M.Šodić/Kozarski