Učenici Elektrotehničke škole iz Prijedora osvojili su zlatnu i srebrnu medalju na nedavno održanom 32. Međunarodnom sajmu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest” u Novom Sadu.

Nagrade na ovom prestižnom skupu inovatora, tačnije zlatne plakete za podsticaj inovatorstva, dobili su i njihovi mentori, kao i škola.

Učenici četvrtog razreda na smjeru Elektrotehničar mehatronike Ognjen Gavranović i Miroslav Hrvaćanin dobili su prvu nagradu i zlatnu plaketu za rad – ultrazvučni mjerač visine.

– To je rad koji služi za mjerenje visine putem ultrazvučnog senzora i ovo je za nas najveći uspjeh iako smo rad predstavljali i na drugim sličnim takmičenjima – rekao je Hrvaćanin.

Osim ovog priznanja, učenici trećeg razreda ove škole Igor Radić i Vedran Bosančić nagrađeni su srebrnom medaljom za rad – automatizovano hlađenje transformatora.

Profesor elektro-energetskih predmeta Nenad Vukota istakao je da škola nastoji da svake godine kroz ovakav način rada motiviše što veći broj učenika, da pokažu više interesa za nastavu.

– Interesantno je da su učenici dobili nagradu i od jednog kolege iz Indije kome se svidio ovaj ultrazvučni mjerač, tako da će učenici dobiti plaketu i iz Indije, što je i međunarodno priznanje za ovaj rad – istakao je Vukota.

Mentor Goran Knežević istakao je da je konkurencija bila velika, te dodao da je to dobro jer bez jake konkurencije nema ni dobrog takmičenja.

– Na tim takmičenjeima je bitno da učenici pokažu svoje znanje, ali i da pokažu šta drugi učenici rade, tako da imaju nekakve nove ideje za radove iz budućnosti – rekao je Knežević.

Na “Tesla festu”, koji je u Novom Sadu održan od 12. do 15. oktobra, učestvovalo je i svoje radove izložilo oko 500 pojedinaca, učenika, škola, fakulteta, mladihe talenata, preduzetnika, instituta i preduzeća.

M. Šodić/Kozarski